Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kung-fu Iron Man. Přední asijské komiksové nakladatelství chce svými filmy konkurovat Marvelu

Kultura

  16:00
INDONÉSIE - Komiksové nakladatelství Bumilangit, které má v portfoliu více než tisícovku originálních postav, rozjíždí filmové univerzum ve stylu Marvelu. Chystaných je zatím sedm vzájemné propojených filmů. Prvním je snímek Gundala, pojmenovaný podle tajemného superhrdiny ovládajícího blesky a bojové umění.

Snímek Gundala (2019). Režie: Joko Anwar. foto: EL STUDIOS

V tuzemských kinech se o přízeň fanoušků superhrdinů přou již deset let dva giganti - Marvel a DC. V Asii se zatím probouzí drak, který se dost možná pokusí do komiksového sváru zasáhnout. Komiksové nakladatelství Bumilangit si se svým počtem originálních postav a zápletek se svou konkurencí nezadá.

Snímek Gundala (2019). Režie: Joko Anwar.
Snímek Gundala (2019). Režie: Joko Anwar.

Rozdíly tu jsou. Příběhy Bumilangitu mnohem více čerpají z asijské mytologie a folklóru. Hrdinové těchto komiksů dávají místo obyčejných pěstních soubojů přednost choreograficky vybroušenému kung-fu.

superhrdina s tradicí

Gundalu vytvořil komiksový scenárista Harya Suraminata už v roce 1969.

Bumilangit má zatím ve svém filmovém universu nachystaných osm snímků. První z nich, Gundala, šel do kin v domácí Indonésii na přelomu srpna a září. Příběh vypráví o tajemném Gundalovi. Vědec zasažený bleskem (Abimana Aryasatya) zjistí, že má speciální schopnosti a jde bojovat se zločinem. Zápletka je sice podobná Thorovi (Marvel) nebo Flashovi (DC), ale právě asijský folklór a bojové choreografie si diváky získaly. Na recenzním filmovém serveru IMDB má v současné chvíli 7,6 bodů z 10.  Snímek byl zařazen i do programu prestižního filmového festivalu v Torontu. 

Gundala se přitom v mnohých ohledech natáčel jako nezávislý film. Štáb točil v pěti městech a sedmdesáti lokacích. Měl na to přitom jen pouhých padesát dnů. To v praxi znamenalo, že se například všechny bojové scény mohly nacvičit a posléze natočit jen jednou.

Indonésie je po Japonsku druhou asijskou oblastí, která má v komiksech silné zázemí. První sériově vydávané kreslené příběhy se v zemi objevovaly již v padesátých letech minulého století a jejich „boom“ přetrval vlastně až dodnes. Když pak v roce 2015 indonéský prezident Joko Widodo povolil v zemi zahraniční filmové investice, začaly se do místního filmového průmyslu hrnout peníze. Obyvatelé třetí nejlidnatější země na světě si navíc filmy opravdu zamilovali. Podle agentury Bloomberg se za poslední tři roky v zemi otevřely každý den dva nové promítací sály. Bylo jasné, že příběhová pokladnice Bumilangitu nezůstane dlouho nedotčená. Další na řadě je komiksový film Slepý muž z jeskyně duchů (Si Buta dari Gua Hantu)

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč