Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Kupka za třicet milionů a další vzácné kousky. Online dražba ukáže mistrovská díla

František Kupka - Divertimiento II. foto: KODL

PRAHA - V neděli 29. listopadu od 12 hodin se online uskuteční mimořádná umělecká aukce, na které bude zájemcům nabídnuto 250 uměleckých děl. Největšími lákadly jsou jistě dvě plátna od Františka Kupky.
  12:00

Představení Františka Kupky hned dvěma mimořádně kvalitními obrazy znamená pro český trh umění ojedinělý moment a příležitost. Umění samého počátku 20. století znamenalo neustálé hledání a protichůdné názory jak na české, tak mezinárodní scéně. Začátek cesty k modernímu umění reprezentuje jedinečné a velmi atraktivní plátno Růžový klobouk, vytvořené v letech 1907–1909 s vyvolávací cenou dvacet pět milionů korun. Nejdražším dílem aukce bude naprosto unikátní obraz Františka Kupky Divertimento II, který je jedním z nejvýznamnějších děl jeho abstraktního období 30. let.

Zásadní kapitolu v rámci celé aukce zaujímá generace skupiny Osma v čele s Emilem Fillou a Otakarem Kubínem jimž sekundují neméně význační Vincenc Beneš, Josef Čapek a Václav Špála. Obsáhlá kolekce prezentuje průřez tvorbu Emila Filly od nejranějších děl až po poválečné práce.

Mimořádným solitérem v rámci aukční kolekce je pak veřejnosti dlouho nepřístupné a v posledních dekádách nevystavované oboustranné plátno Jindřicha Štýrského Kostel na kopci/ Svatý Šebestián z roku 1921. K surrealismu 30. let v českém prostředí se hlásí zejména práce taktéž zastoupeného Františka Janouška.

Aukce nabídne ale i mnohem více zajímavých kousků. Novinkou bude online prostředí. Galerie KODL připravila pro tyto účely nový aukční portál artsbay.cz. Dále bude možné se do aukce zapojit i přes webové stánky invaluable.com a livebid.cz. Zájemci o koupi mohou také již tradičně pověřit plnou mocí zástupce galerie a podat pevný limit nebo dražit po telefonu. Připraven je i přenos z aukce.

Autor: