Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

‚Kurdistán neexistuje.‘ Turečtí čtenáři si až po patnácti letech všimli cenzury románu Paula Coelha

Kultura

  15:00
ISTANBUL - Z tureckého vydání knihy Jedenáct minut od brazilského spisovatele Paula Coelha zmizely už při prvním vydáním všechny zmínky o Kurdistánu, oblasti, kterou Turecko neuznává. Po patnácti letech někdo na chybu upozornil. Po naštvaných reakcích čtenářů začalo nakladatelství knihu z pultů knihkupectví stahovat a slibuje nápravu. Neví se, kdo za cenzurou stojí.

Brazilský spisovatel Paulo Coelho. foto: Shutterstock

„Šla do internetové kavárny a narazila na Kurdy z Kurdistánu, neexistující země, která je rozpolcená mezi Tureckem a Irákem,“ píše oceňovaný brazilský spisovatel Paulo Coelho ve své knize Jedenáct minut (česky vydalo Argo v roce 2009). Nepíše to ovšem v tureckém vydání knihy, kde je Kurdistán již patnáct let změněn na Blízký východ. 

Paulo Coelho: Nevěra
Paulo Coelho

Pozoruhodné je, že oblíbená kniha v Turecku vyšla již ve 38 edicích od svého prvního překladu z roku 2004. Všechny edice cenzuru obsahují. Doteď si toho nikdo nevšiml

Can Öz, majitel nakladatelství, napsal na svůj Twitter, že se omlouvá a že v příštích edicích bude kniha opravená. Podle něj chyba vznikla v redakční fázi přípravy překladu. Sdělil, že žádné nakladatelství nemá právo do knih takto zasahovat.

O cenzuře neměla ponětí ani překladatelka knihy Saadet Özenová. Na svém Twitteru vysvětlila, že to rozhodně nebyl její nápad a uvedla příklady svých ostatních překladů, kde se Kurdistán vyskytoval. „Nikdy jsem nepodporovala cenzuru,“ sdělila. 

Turecko nebylo v průběhu historie k etnické menšině Kurdů příliš vřelé. V roce 1924 byl v zemi zákon, který zakazoval používání kurdštiny psanou i mluvenou formou. Velkým odpůrcem Kurdů je současný turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který se svou Stranou spravedlnosti a rozvoje (AFP) vedl proti menšině zásahy v médiích a veřejném prostoru. V roce 2017 AFP prohlasovala zákon, který zakazoval v Tureckém parlamentu zmínky o Kurdistánu.