Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Květiny, sláva a statisícové davy. Podívejte se na pět velkých pohřbu kulturních osobností

Kultura

  5:00
Rozloučení s miláčky národa bývají velkolepá. Podívejte se se serverem Lidovky.cz na pět pohřbů významných kulturních osobností - dvou českých literátů a tří světových hudebníků.

Pohřeb spisovatele Aloise Jiráska. foto: Česká televize

Karel Havlíček Borovský

1. srpna 1856, Olšanské hřbitovy

Ostře sledovaný pohřeb

Pohřeb Karla Havlíčka Borovského byl jako manifest českého národa proti rakouskému útlaku. Šlo o akci přísně sledovanou a každý, kdo přišel českému literátovi vzdát hold, dával všanc svoji svobodu i kariéru. I přes hrozby přišly na pohřeb velké davy lidí. „Lidstva bylo náramné množství, sotva že se mohlo jít; jak se dle oka čítat mohlo, přes 5000 a všecky třídy a stavy tu byly zastoupeny, i tací šli, o nichž se mohlo pochybovat,“ psala v dopise Vilémovi Dušanu Lamblovi spisovatelka Božena Němcová.

Mezi zúčastněnými byla intelektuální elita té doby. V davu se nacházeli například František Palacký, František Ladislav Rieger, Václav Hanka nebo Karel Jaromír Erben. „Policajta ani žandarma nebylo v davu vidět, ale bez cejchu jich bylo asi dost mezi lidem,“ psala Němcová. Měla pravdu. Například její manžel Josef Němec byl za svou účast na pohřbu odsouzen k osmi dnům vězení.

Portrét - Karel Havlíček Borovský.

Alois Jirásek

16. března 1930, Hronov

Sláva spisovatele

Pohřeb Aloise Jiráska se stal jedním z vůbec největších v moderní české historii. V Praze literáta vyprovázely statisíce lidí všech společenských tříd, ačkoliv přesné číslo snad ani neexistuje.

V panteonu Národního muzea stál černý katafalk, přehozený národní trikolorou a na něm černá rakev. Smuteční obřad započal v deset hodin ráno, když se rakvi uklonil prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Velká sláva byl i průvod Prahou. Rakev, z níž splývalo dvanáct stuh, neslo dvanáct českých spisovatelů včetně Viktora Dyka a Jiřího Stanislava Gutha Jarkovského. Průvod se ubíral Václavským náměstím, ulicí 28. října, Národní třídou kolem Národního divadla, Resslovou ulicí, Ječnou ulicí, kolem vinohradského divadla Fochovou třídou ke krematoriu.

Alois Jirásek byl pak pohřben 19. března ve svém rodném Hronově.

Pohřeb spisovatele Aloise Jiráska.
Pohřeb spisovatele Aloise Jiráska.

Elvis Presley

18. srpna 1977, Memphis, Spojené státy

Pokus o krádež mrtvoly

Fanoušci krále rokenrolu zaplavili Memphis již druhý den po jeho smrti. V místě museli udržovat pořádek policisté. V rozlehlém Elvisově sídle Graceland byla 17. srpna vystavena otevřená rakev s Elvisem. Pořádková služba k němu tehdy pustila asi 30 tisíc fanoušků. Víc by se jich stejně na sídlo ani nevešlo.

Následující den se pohřebního procesí zúčastnilo 80 tisíc fanoušků. Elvisova poslední píseň Way Down se okamžitě dostala do čela všech hitparád. Kuriózní je, že koncem srpna se kdosi neúspěšně pokusil Elvisovo tělo ze hřbitova Forest Hill ukrást. V rámci bezpečnosti nakonec Elvis Presley definitivně spočinul na pozemcích svého sídla Graceland. Někteří konspirační teoretici ale i více než čtyřicet let po jeho smrti tvrdí, že nikdy nezemřel.

Bob Marley

21. května 1981, Nine Mile, Jamajka

Státní pohřeb pro „pohodovýho týpka“

Tělo hudebníka, jehož v 36 letech zabila rakovina, bylo vystaveno v otevřené bronzové rakvi v provizorně postaveném mauzoleu v jeho rodné vesnici Nine Mile. Rozloučit se s ním přišlo odhadem sto tisíc lidí. Rakev s tělem Marleyho obsahovala i jeho rudou kytaru Gibson Les Paul, Bibli otevřenou na Žalmu 23 (“I když půjdu roklí šeré smrti, nebudu se bát ničeho zlého...“) a jeden stonek marihuany, který do rakve vložila Marleyho vdova Rita.

Samotný obřad se státními poctami kombinoval prvky etiopského ortodoxního křesťanství a rastafariánské tradice, jejíž byl sám Marley hrdým představitelem. Smuteční řeč pronesl premiér Jamajky Edward Seaga. „Takového muže nemůže nic vymazat z mysli. Je součástí kolektivního vědomí našeho národa,“ sdělil.

Johnny Hallyday

9. prosince 2017, Paříž

Rozloučení s charismatickým hlasem

Populární francouzský zpěvák Johnny Hallyday za svou šedesátiletou kariéru prodal více než sto milionů nahrávek. Když v roce 2017 zemřel na rakovinu plic ve věku 74 let, Francie plakala.

Podél slavné Avenue des Champs Élysées se na sebe dle odhadů mačkalo neuvěřitelných 900 tisíc lidí. Zpěvákovo tělo bylo dovezeno do kostela Madeleine, kde se smutečního obřadu kromě prezidenta Emmanuela Macrona zúčastnili i dva jeho předchůdci – François Hollande a Nicolas Sarkozy. Hallyday byl nakonec pohřben na Svatém Bartolomějovi, ostrově v Karibiku.