Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kvůli koronaviru se ruší a přesouvají kulturní akce v Česku. Podívejte se na aktualizovaný přehled

Kultura

  11:51
PRAHA/BRNO/PARDUBICE - Vyhlášený zákaz konání akcí s účastí nad 100 lidí mění kulturní plány po celé České republice. Některé akce se ruší úplně, jiné zase přesouvají. Některá kina divadla mění kapacity sálů či inscenace uvádí jen na menších scénách.

Febiofest 2016 foto: FebiofestReprofoto

Pořadatelé zrušili filmový festival Febiofest. V Praze měl festival začít 19. března. Již v pondělí bylo oznámeno zrušení slovenského Febiofestu. 

Na letošní Febiofest měl přijet americký herec Woody Harrelson známý především rolí Larryho Flynta ve snímku Miloše Formana. Harrelson měl doprovodit režiséra Orena Movermana, jehož organizátoři festivalu chtěli ocenit. Festival měl otevřít jako nesoutěžní snímek Šarlatán polské režisérky Agnieszky Hollandové.

Právě probíhající pražská část festivalu dokumentárních filmů Jeden svět bude probíhat, ale jen omezeně. „Nyní můžeme potvrdit, že projekce v malých sálech PROBĚHNOU BEZE ZMĚNY (Evald, malý sál Světozoru a malý sál kina Atlas),“ uvádí se na facebookových stránkách festivalu.  V případě velkých sálů pořadatelé řeší, zda kapacitu diváků omezí právě na stovku.

Ruší se i filmové premiéry. „Na základě rozhodnutí Bezpečnostní rady státu o zrušení veškerých hromadných akcí s účastí nad 100 lidí, společnost BIOSCOP dočasně ruší distribuci filmu 3Bobule do kin, včetně pražské a slovenské slavnostní premiéry a veškeré naplánované akce spojené s uvedením filmu 3Bobule. „Je nám to samozřejmě líto. Těšíme se na co nejbližší termín, kdy budou moci 3Bobule rozdávat radost, zvláště v této smutné době. Přátelé a Bobule zůstávají, “ uvedl producent filmu Tomáš Vican.

Odkládá se i premiéra filmu Princezna zakletá v čase, která byla původně naplánovaná na 19. března. 

Poprvé za jedenáct let se bude dnes nový díl Show Jana Krause natáčet bez přítomnosti diváků. Kdo má tedy lístky na dnešní večer do divadla Archa, svého oblíbeného moderátora neuvidí. 

Pražské jaro plány měnit nehodlá. „V tuto chvíli neuvažujeme o zrušení festivalu Pražské jaro, který začíná až 7. května,“ řekl mluvčí festivalu Pavel Trojan.

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech má začít 3. července. Mluvčí festivalu Uljana Donátová dnes oznámila, že festival se zatím připravuje podle plánu a vyhlášená opatření jeho přípravy zatím neovlivnila.

Činoherní klub v Praze dnes oznámil, že ode dneška ruší svá představení. „Vzhledem k nepredikovatelné situaci nejsme schopni v tento moment odhadnout, jak dlouho opatření potrvá,“ sdělila mluvčí scény Linda Skarlandtová. Diváci mají sledovat webové stránky a sociální sítě divadla, kde budou informace každý den aktualizovány podle vývoje situace v zemi. Zakoupené vstupenky mohou diváci vrátit v místě zakoupení do 30. června 2020. Vstupné za e-vstupenky se bude vracet zpět na bankovní účty. 

Svá představení ruší i Divadlo v Dlouhé, Divadlo Na Fidlovačce, Hudební divadlo Karlín, Švandovo divadlo nebo Městská divadla pražská (Rokoko, ABC, Komedie). Letošní předávání Cen divadelní kritiky (16. března) proběhne bez diváků. Pořad bude v přímém přenosu vysílat ČT1.

Nejasno má zatím Divadlo pod Palmovkou. To zrušilo úterní představení, ale plán dalšího postupu oznámí až během dne. 

S opatřeními silně nesouhlasí Divadlo na Jezerce pod vedením Jana Hrušínského. „Jsme donuceni pro vás nehrát. Nevíme do kdy, protože to nikdo neurčil. Nevíme proč, protože v ČR onemocnělo cca 38 lidí s příznaky lehké chřipky. V každém případě vstupenky na dnešní a případně i další naše představení zůstávají v platnosti a divadlo bude hledat náhrádní termíny, o kterých budete včas informováni. Děkujeme za pochopení vážné situace, která díky tomuto rozhodnutí pro nás a pro tisíce dalších firem v České republice nastala. Prosíme naše diváky i příznivce divadla: Nepodlehněte panice a zachovejte nám přízeň,“ udáví divadlo na svých stránkách. 

V provozu je stále Studio Hrdinů, které akorát omezilo kapacitu sálu do sto míst. 

V náhradním termínu se zřejmě uskuteční předávání designových cen Czech Grand Design, které se mělo konat 24. března v karlínském divadle, sdělila za organizátory Barbora Švehlová.

Knižní veletrh Svět knihy, který by měl začít 14. května na holešovickém Výstavišti, podle mluvčí Jany Chalupové se nadále připravuje a pořadatelé věří, že se uskuteční.

Pražské kino Edison v Jindřišksé ulici zatím akce rušit nehodlá. Jeho kapacita je jen 75 míst. Lidovým novinám to za společnost Artcam sdělila Hedvika Petrželková. 

Větší pražská kina včetně například Biografu Modřany omezují kapacitu sálů na 99 míst. 

Rock Opera zrušila premiéru rockové opery Troja s Evou Urbanovou, která se měla konat 19. a 20. března. Náhradní termín bude 20. a 21. května, vstupenky zůstávají v platnosti.

Na zatím blíže neurčený podzimní termín přesouvá agentura PJ Music koncert proslulého norského saxofonisty Jana Garbarka, který měl proběhnout 20. března v pražském Foru Karlín. Vstupenky zůstávají v platnosti. Táž agentura posouvá i koncerty Dhafera Youssefa (1. dubna, Divadlo Hybernia) a zpěvačky Camille Bertaultové (6. dubna, Divadlo Semafor). Ostatní, komornější koncerty z cyklu Jazz Meets World i další proběhnou beze změn, jen s limitovanou kapacitou maximálně 100 prodaných vstupenek.

Koncert amerického bluesmana Seasick Stevea, připravený v rámci cyklu Colours Selection do Lucerna Music Baru na 25. března, se zatím neruší. „Společně s managementem umělce sledujeme situaci a budeme operativní,“ řekl LN mluvčí Colours of Ostrava i koncertního cyklu Jiří Sedlák a dodal: „Přípravy na letní Colours of Ostrava jsou v plném proudu a pokračují beze změn. Věříme, že s nástupem jara a přibývajícím sluníčkem se situace zklidní.“

Symfonický orchestr FOK ruší všechny své koncerty prozatím do konce března. Vstupné se vrací v pokladně FOK v Obecním domě, platby online budou vráceny automaticky na účet.

Agentura Ameba, pořádající festival Rock for People a koncerty série RFP Concerts ruší úterní vystoupení skupiny Missio v pražském Rock Café a středeční Palaye Royale v Lucerna Music Baru. Vstupenky zůstávají v platnosti, pořadatelé hledají nový termín.

V původním termínu se ruší i festival alternativní hudby a výtvarného umění Space X, který měl proběhnout v Praze 13. a 14. března. „Zatím vyčkáváme, zda budeme festival moci uskutečnit v náhradním termínu. Mluvil jsem se všemi účinkujícími a o náhradní termín všichni moc stojí,“ řekl LN dramaturg přehlídky Michal Kořán.

Koncert americké zpěvačky Chelsea Wolfe ve středu 11. března v Divadle Archa, kterým umělkyně měla zahájit své evropské turné, byl zrušen. Pořadatelé hledají nový termín ve druhé polovině roku 2020.

Pořadatelé bez náhrady zrušili i šestý ročník Československého beat-festivalu, který se měl konat 28. března ve velkém sále pražské Lucerny a měli zde zahrát mj. Laura a její tygří, Precedens nebo Michal Prokop a Framus Five. Vstupenky je možné vrátit v místě zakouopení. 

Středočeský kraj

Středočeské galerie a muzea kvůli koronaviru zrušily naplánované akce a budou fungovat v omezeném režimu, řekl dnes krajský radní pro kulturu Karel Horčička (ČSSD). Původně navrhoval uzavření všech kulturních zařízení v regionu, vedení kraje se ale nakonec rozhodlo pro jiné řešení. „Naše zařízení zatím neuzavřeme, ale pošleme odpoledne všem ředitelům pokyny, jak mají postupovat. Pracovníci by měli monitorovat, zda nedochází ke koncentraci a shlukům lidí,“ uvedl Horčička.

Brno

Brněnské Divadlo Husa na provázku ruší počínaje dneškem představení ve velkém sále, ale ponechá v provozu sklepní scénu s menší kapacitou. Dnes, v pátek a v sobotu se tam hraje inscenace Pravidla bincárny, řekla mluvčí Alžběta Nagyová.

Koncerty zatím neodloží ani hudební klub Stará pekárna. Podle provozovatele Tomáše Kytnara klub nechce nijak postupovat proti rozhodnutí bezpečnostní rady. Návštěvnost akcí ve Staré Pekárně ale limit 100 lidí zpravidla nepřekračuje.

Promítat chce nadále kino Lucerna v Žabovřeskách. Snížilo kapacitu na 99 míst. „Kino promítá a žádná představení se neruší,“ stojí na webu Lucerny. U dnešní a středeční projekce filmu V síti se ruší některé rezervace nad limit 100 lidí. V dalším malém kině Art se zatím rozhodují, zda provoz zachovají.

Divadlo Polárka ruší představení na velké scéně. „Rádi bychom ale zachovali malou scénu,“ řekla vedoucí divadla Natálie Pelcová. Čeká na vyjádření zřizovatele, jímž je Brno-střed.

V neděli 15. března měl začít festival JazzFestBrno. Jeho úvodní koncert, který měl odehrát americký saxofonista Joshua Redman v Sono Centru 15. března, byl zrušen. Totéž se týká vystoupení švýcarského trumpetisty Erika Truffaze 19. 3. na stejném místě. Vstupenky zůstávají v platnosti, pořadatelé hledají nové termíny. Nejbližší koncerty JazzFestu v menších sálech by se měly konat podle původního harmonogramu, jejich kapacita bude do odvolání nařízení Bezpečnostní rady státu snížena

Olomouc

Moravské divadlo Olomouc kvůli opatřením proti šíření koronaviru uzavřelo dnes svou budovu pro veřejnost. Zrušeno je tak již dnešní představení Lovci perel i program v následujících dnech. Herci v divadle s kapacitou 420 míst budou dál fungovat, zkoušek se opatření netýká, řekl dnes mluvčí divadla David Kresta. Druhé z olomouckých divadel Tramtarie naopak program neruší, výhodou je jeho sál do kapacity 100 lidí.

Svůj program do odvolání ruší či přesouvá Dům kultury Šumperk v Olomouckém kraji. Týká se to i finále mezinárodní soutěže Blues Aperitiv, kde měla 28. března odborná porota vybrat účinkující na mezinárodní festival Blues Alive, který proběhne na stejném místě v listopadu. Pořadatelé hledají nový termín.

Pardubice

Středeční koncert Tomáše Kluse s Janáčkovou filharmoniií, který měl být na zimním stadionu v Pardubicích, pořadatelé přesouvají na podzim. Termín upřesní, uvedla organizátorka Světlana Němcová.

Autoři: , ,