Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kvůli Michaelovi slzí i v Číně. Wham! byla první západní kapela, která tam hrála

Kultura

  17:15aktualizováno  17:42
PEKING - Zpráva o smrti britské popové hvězdy George Michaela zasáhla i řadu lidí v Číně. Zpěvák tam byl totiž jedním ze symbolů postupného otevírání této asijské země západním vlivům. Hudební duo Wham!, jehož členem byl kromě George Michaela ještě Andrew Ridgeley, bylo první významnou skupinou ze západu, která po desítkách let kulturní izolace v Číně v roce 1985 zahrála.

Autor hitů jako Careless Whisper, Wake Me Up Before You Go Go nebo Last Christmas... foto: Reuters

Na lístky na přelomový koncert, který se konal v dubnu 1985 na tehdy největším stadionu v Pekingu, se stály mnohahodinové fronty. A to i přesto, že řada zájemců o vstupenky za 1,75 dolaru (dnes 45 Kč) o skupině Wham! nikdy neslyšela. Na koncert přišlo kolem 15 000 lidí.

Archivní snímek - britská skupina Wham! při jednom ze svých koncertů.
1985 George Michael při koncertě Wham!.

Koncert britské skupiny Číňany ohromil. V zemi, kde tehdy ještě řada lidí nosila oblečení podobné šedivým uniformám z dob kulturní revoluce Mao Ce-tunga, Michael a Ridgeley vystoupili na pódiu v bundách s ramenními vycpávkami a s odbarvenými vlasy.

Rok, kdy zemřela hudba. V 53 letech odešel legendární zpěvák George Michael

„Bylo to poprvé, co do Číny přijela západní skupina, všichni se chtěli vyřádit,“ řekl agentuře AP majitel restaurace Li Ťi, kterému tehdy bylo kolem dvaceti let. „Bylo tam ale tolik policistů, že se lidé neodvážili,“ dodal. Některé návštěvníky, kteří se nechali hudbou unést, policie zadržela.

Manažer dua Wham! Simon Napier-Bell přemlouval čínské úřady 18 měsíců, než se mu podařilo je přesvědčit, aby daly svolení s konáním koncertu. K úspěchu nakonec prý vedlo tvrzení, že jim koncert západní kapely pomůže přilákat do země zahraniční investice.

Koncert George Michaela a Andrewa Ridgeleyho značně ovlivnil čínské hudebníky, kteří nikdy předtím neviděli nikoho na pódiu hrát na elektrické kytary. Řada z nich se až na základě zážitku z vystoupení dua Wham! začala zajímat o rock’n’roll.

Slavné osobnosti o smrti George Michaela

Bezprostředně po oznámení smrti britského zpěváka, skladatele a hudebního producenta George Michaela se začala na twitteru i jinde objevovat záplava vzkazů, ať už od kolegů z branže a od fanoušků, tak i od politiků.

  • Sir Elton John, britský zpěvák: "Jsem hluboce šokován. Ztratil jsem drahého přítele, byla to ta nejlaskavější, nejšlechetnější duše a vynikající umělec. Mé srdce je s jeho rodinou a se všemi jeho fanoušky."
  • Andrew Ridgeley, zpěvák a kolega z dua Wham!: "Já, jeho milovaní, jeho přátelé, hudební svět, úplně celý svět. Navždy tě budeme milovat." Madonna, americká zpěvačka a producentka "Opustil nás další skvělý umělec."
  • Chaka Khan, americká zpěvačka: "Odešel další nádherný talent. Odpočívej v síle. Rok 2016 je zkrátka brutální."
  • Bryan Adams, kanadský zpěvák, textař a producent: "Odpočívej v pokoji, Georgi Michaele. Nemůžu tomu uvěřit. Tak úžasný zpěvák a tak nádherná lidská bytost, příliš mladý na to, aby nás opustil."
  • Holly Johnson, zpěvák americké skupiny Frankie Goes to Hollywood: "Jsem smutný, když slyším tu zprávu o Georgi Michaelovi, a o tolika výborných zpěvácích a textařích, které jsme letos ztratili."
  • Sadiq Khan, starosta Londýna: "S velkým zármutkem se dozvídám tu zprávu o Georgi Michaelovi. Byl to obrovský talent, který svou hudbou dokázal potěšit mnoho z nás."
  • Boy George, britský zpěvák: "Myslím na rodinu George Michaela, jeho kamarády a jeho fanoušky."
  • Robbie Williams, britský zpěvák: "Ach Bože, to ne... Mám tě rád Georgi, odpočívej v pokoji."
  • Lisa Stansfieldová, britská zpěvačka: "Jsem absolutně zdrcená, ztratili jsme tak báječnou duši a tak báječný hlas."
  • Matt Goss, zpěvák britské skupiny Bros: "George Michael byl součástí mozaiky mého života. Jeho skladby, jeho verše a jeho melodie, to je opravdový popový skvost. Mám zlomené srdce, odpočívej v pokoji, nejdražší Georgi."
  • Duran Duran, britská popová skupina: "2016 - ztráta další talentované duše. Všechna naše láska a sounáležitost patří rodině George Michaela."
  • Spandau Ballet, britská popová skupina: "Skon našeho drahého kamaráda George Michaela nás nesmírně zarmoutil. Byl to brilantní umělec a skvělý textař."
  • Simply Red, britská soulová a popová skupina: "Je těžké se s tím vyrovnat. Opustil nás jeden z nejtalentovanějších zpěváků a textařů. Odpočívej v pokoji, Georgi Michaele. Je to tak smutná a tragická zpráva. Ať už prosím rok 2016 skončí."
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!