Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Čína pomáhá Ujgurům z chudoby, řekl autor předlohy nového seriálu od Netflixu. Senátoři v USA kritizují natáčení

Audiokniha Liou Cch´-Sin - Problém tří těles. foto: Audioteka

LOS ANGELES - Zábavní gigant Netflix musel obhajovat svůj plán na seriálovou adaptaci sci-fi bestsellerové série Problém tří těles. Její autor Liou Cch’-sin se totiž kriticky vyjadřoval k situaci menšiny Ujgurů. Těm jsou v Číně porušována lidská práva.
  16:00

Pět republikánských senátorů poslalo otevřený dopis řediteli obsahu Netflixu Tedu Sarandosovi. V něm Netflix obviňují z normalizace pronásledování Ujgurů a porušování jejich lidských práv čínskou vládou. To na základě toho, že se Netflix chystá jako seriál adaptovat sci-fi sérii Problém tří těles

Autor série Liou Cch’-sin  totiž v rozhovoru pro magazín The New Yorker obhajoval kroky čínské vlády ohledně Ujgurů. „Když už nic jiného, vláda jim ekonomicky pomáhá zvednout se z chudoby,“ prohlásil v rozhovoru spisovatel. „Kdybyste dohled nad celou oblastí povolili, mělo by to katastrofální následky,“ naznačil. 

„Čínská komunistická strana se v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, jak zní její celý oficiální název, dopouští zvěrstev včetně masového zatýkání, nucených prací, nelegálního lékařského testování, násilných potratů a sterilizací a také propagandistické převýchovy s cílem zřeknutí se kultury a náboženství. Tyto zločiny jsou prováděny systematicky v míře, která je srovnatelná s genocidou,“ píše se v otevřeném dopise pěti senátorů.

„Rozhodnutí adaptovat knihy pana Cch’-sina může být vnímáno jako normalizace výše uvedeného,“ uzavírá dopis.

Zábavní gigant Netflix odpověděl: „Pan Cch’-sin je čínský občan žijící v Číně. Je také autorem knih, ale není tvůrcem našeho seriálu,“ řekl v tiskovém vyjádření viceprezident Netflixu Dean Garfield. „Netflix hodnotí projekty na základě jejich hodnoty. S komentáři nesouhlasíme, protože se nevztahují ke knihám nebo seriálu,“ dodal.

Pod palbu kritiky kvůli Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang se dostala počátkem září i společnost Disney. Natáčela tam totiž svůj akční velkofilm Mulan. Společnost se hájila tím, že štáb natáčel na dvaceti různých lokacích, které byly vybrány striktně pro svou geografickou a krajinou krásu. 

Tři tělesa

Problém tří těles vypráví o alternativní čínské historii. Vědci vyšlou signály do kosmu, mimozemšťané signál zachytí a chystají invazi na Zemi. Tady je lidstvo rozdělené - jedna část chce vetřelce vítat s otevřenou náruči, druhá jim za každou cenu v okupaci zabránit. Série na sebe strhla pozornost poté, co ji bývalý prezident Obama označil za jednu ze svých nejoblíbenějších. Sérii doporučuje i šéf Facebooku Mark Zuckerberg.

Seriál pro Netflix chystá tvůrčí duo David Benioff a Daniel Brett Weiss, jenž se proslavilo seriálem Hra o trůny. Seriál má spolu s nimi produkovat a jako scenárista zaštítit Alexander Woo (Nesmrtelný život Henrietty Lacksové, seriál Terror). Dalším z producentů by měl být i režisér Rian Johnson (Na nože, Star Wars: Poslední z Jediů). Seriál by měl obsáhnout všechny díly knižní trilogie - Problém tři těles, Temný les a Vzpomínka na zemi. Česky vyšly všechny knihy u nakladatelství Host.

Série spisovatele Liou Cch’-sina prodala celosvětově více než 8 milionů výtisků a byla přeložena do 20 světových jazyků. Liou bude u nového seriálu jako konzultant. „Jsem rád, že i noví fanoušci sci-fi po celém světě objeví můj příběh,“ sdělil.

Není známo, kolik Netflix za práva na sérii zaplatil, ale Amazon je chtěl v roce 2018 údajně koupit za neuvěřitelnou jednu miliardu dolarů (přes 22 miliard korun).

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...