Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kvůli zákazu potratů přijdou o filmy. Filmaři a herci volají po bojkotu amerického státu

Kultura

  5:00
GEORGIA - Po podepsání kontroverzního zákonu proti potratům odmítají filmová studia v americkém státě Georgie natáčet a přesouvají své produkce jinam. Herci poslali rozhořčený otevřený dopis přímo guvernérovi. Herečka Alyssa Milanová také volá po „sexuální stávce“ žen, dokud stát od zákonu neustoupí.
Zjištěné těhotenství - ilustrační foto

Zjištěné těhotenství - ilustrační foto foto: Shutterstock

V americkém státě Georgie má od 1. ledna 2020 začít platit takzvaný „zákon tlukotu srdce“ (Heartbeat Bill). Ten zakazuje potraty od chvíle, kdy dítěti v břiše matky začíná bít srdce, takže zhruba od šestého týdne těhotenství. Zákon podepsaný guvernérem Georgie Billem Kempem ale vzbudil po celém světě značné kontroverze. Reagoval i Hollywood. Herci nařízení odsuzují a filmové společnosti odmítají v Georgii dále natáčet. 

Hned po podepsání se proti zákonu ozvalo v otevřeném dopise guvernérovi padesát herců a hereček. Mezi nimi byli například Amy Schumerová, Sean Penn, Alec Baldwin nebo Christina Applegateová. „Chceme zůstat v Georgii. Nebudeme ale mlčet. Zasadíme se o přesun filmového průmyslu do státu, který je pro ženy bezpečnější,“ uvádí se v dopise. 

28.března 2019 v 13:38, příspěvek archivován: 13.května 2019 v 13:37

To @BrianKempGA & Speaker Ralston: Attached, is an open letter signed by 50 actors against #HB481. On behalf of the undersigned--as people often called to work in GA or those of us contractually bound to work in GA--we hope you'll reconsider signing this bill. #HBIsBadForBusiness https://t.co/DsOmAWYU2x

Poslední klapka

Demonstranti centru Prahy blokovali pochod proti právu na potrat. Policie zadržela člověka

Jedno z prvních studií, které začalo oficiálně stát bojkotovat, je Blown Deadline Productions. Za ním stojí David Simmon, tvůrce úspěšného seriálu The Wire - Špína Baltimoru. Studio Duplass Brothers Production má v současné době rozjednaných hned několik filmů od Netflixu. „Neprovozujte obchod s Georgií. Zavážete se se mnou k tomu, nic v tom státě netočit, dokud nezruší tento zpátečnický zákon?“ napsal na Twitter Mark Duplass, zakladatel studia. 

10.května 2019 v 00:38, příspěvek archivován: 13.května 2019 v 13:29

Don’t give your business to Georgia. Will you pledge with me not to film anything in Georgia until they reverse this backwards legislation?

Natáčet zde odmítají například také studia CounterNarrative Films nebo Killer Films. Poslední jmenované stojí například za oscarovým filmem Kluci nepláčou z roku 1999. Dá se očekávat, že k bojkotu se  přidají i další studia. 

Pro americký stát jde o citelnou ránu. Podle guvernéra Kempa zaměstnává filmový průmysl v Georgii na 200 tisíc lidí a každý rok zde filmaři nechávali desítky miliard dolarů. 

Žádný sex pro pány

Herečka a tvář hnutí #MeToo Alyssa Milanová na sociálních sítích nyní propaguje i „sexuální stávku“. Herečka vybízí ženy, aby neměly sexuální styk, dokud Georgie kontroverzní zákon nezmírní. „Dokud nebudeme mít kontrolu nad svými vlastními těly, tak nemůžeme riskovat těhotenství. Pokud jsou nám zakázány volby, pak jsou zakázány i ty vaše,“ píše v příspěvku Milanová. Hashtag  #SexStrike nabírá na sociálních sítích na síle. 

11.května 2019 v 04:40, příspěvek archivován: 13.května 2019 v 13:11

Our reproductive rights are being erased. Until women have legal control over our own bodies we just cannot risk pregnancy. JOIN ME by not having sex until we get bodily autonomy back. I’m calling for a #SexStrike. Pass it on. https://t.co/uOgN4FKwpg

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!