Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kytara napříč žánry představí i kytaristku Michaela Jacksona

Kultura

  12:26
PRAHA - Od blues, přes jazz a ragtime, až k folku, klasice či rocku - mezinárodní festival Kytara napříč žánry v průběhu 16 koncertů představí i letos kytarové mistry nejrůznějších hudebních stylů a rozmanitých technik hry na akustické či elektrické nástroje. Od 18. října do 28. listopadu budou mít návštěvníci v Praze, Brně, Pardubicích, Táboře a dalších městech příležitost vidět a především slyšet čelné osobnosti světové i tuzemské kytarové scény.

Vicki Genfan foto: RLGEYER

Kytara napříč žánry

12. ročník mezinárodního festivalu akustické kytary
18. 10. - 28. 11. 2009
Na pražské koncerty lze zakoupit vstupenky v sítích Ticketpro a Ticketportal nebo v kanceláři pořádající agentury Taktika Muzika. Podrobnější informace k programu jsou k dispozici na www.kytaranapriczanry.cz.

Zahajovací koncert 18. října v pražském Dejvickém divadle bude patřit americkému hudebnímu vizionáři Stevu Whiteovi, který sám sebe nazývá "One-Man-Blues-Orchestra".

Během dalších podzimních týdnů zazáří takové osobnosti, jako jsou světová kytarová superstar Vicki Genfan, šarmantní italský virtuos Beppe Gambetta nebo česká kytarová legenda Jiří Jirmal. Tradiční harmonické tóny akustických kytar letos doplní i ostřejší zvuky kytary elektrické.

"Svou účast potvrdila fenomenální kytaristka a dlouholetá členka skupiny Michaela Jacksona Jennifer Batten, která spoluvytvářela podobu nejslavnějších skladeb Jacksnova repertoáru. Vystoupí společně s Vicki Genfan," říká Stanislav Barek, dramaturg festivalu Kytara napříč žánry. "Jejich společný projekt je čerstvou novinkou a tuzemské publikum tak bude mít možnost vidět jeden z prvních evropských koncertů tohoto hvězdného ženského kytarového dua."

Něžnější část kytarové špičky
Závěrečné koncerty festivalu budou patřit téměř výhradně té něžnější části kytarové špičky. Vynikající Vicki Genfan, která zahajovala loňský ročník Kytary napříč žánry, bude tentokrát sérii uzavírat. Vicki Genfan se mistrně pohybuje v jazzových, funkových či popových instrumentacích, nevyjímaje paletu inspiračních zdrojů etnické hudby ze všech koutů světa. V roce 2008 jako první žena v historii získala titul Guitar Superstar, který každoročně uděluje americký časopis Guitar Player nejzajímavějšímu interpretovi na světě.

Jennifer Batten si také nevystačí s jedním žánrem a pohybuje se napříč od rocku přes metal, fusion až k funku. Hrála v mnoha různých kapelách a dlouhodobě spolupracovala s Michaelem Jacksonem, který si ji vybral mezi stovkami kytaristů pro svou Bad Tour, později ho doprovázela také na celosvětových tour Dangerous (1993) a HIStory (1997). Kromě skupiny M. Jacksona, hrála ve skupině kytaristy Jeffa Becka, se kterým na koncertech odehrála několik legendárních improvizací.

Autor: