Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Lady Gaga měla se svým pojetím americké hymny na inauguraci úspěch

Lady Gaga zazpívala národní hymnu. foto: ČTK/AP

Washington - Před zlatým mikrofonem, se zlatou holubicí na hrudi, s vlasy spletenými do copu a omotanými kolem hlavy a v široké rudé sukni zazpívala Lady Gaga na středeční inauguraci nového amerického prezidenta Joea Bidena americkou státní hymnu.
  21:35

Doprovodila ji kapela amerického námořnictva. Hymna zazněla podle agentury AP ve stylu zpěvu Lady Gaga, avšak podána byla s vkusem i vášní. Držitelka ceny Grammy zvolila pro píseň The Star-Spangled Banner (Hvězdami posetý prapor) velmi emotivní pojetí a v jedné chvíli zvedla paži směrem k vlajce nad Kapitolem. Před odchodem z pódia si vyměnila pár slov s Bidenem a pohled s bývalým demokratickým prezidentem Barackem Obamou, který byl na inauguraci stejně jako další bývalí prezidenti Bill Clinton a George Bush mladší.

Uživatelé sociálních sítí dali Lady Gaga za výkon vysoké známky a poukázali i na praktickou stránku jejího oděvu - měla těsně přiléhající černý živůtek, avšak sukně byla nabíraná a tak široká, že jí zaručila odstup od ostatních, jak si žádá ochrana před koronavirem. Lady Gaga pomáhala Bidenovi při jeho kampani v Pensylvánii a podílela se v minulosti i na jeho kampani proti sexuálnímu násilí v univerzitních kampusech.

Do inauguračního kulturního programu zasáhla i dcera portorických rodičů Jennifer Lopezová směsí písní This Land is Your Land a America The Beautiful (Toto je tvá země a Krásná Amerika). Na pódium přišla v bílých kalhotách doplněných dlouhým bílým kabátem a pronesla také část Slibu věrnosti vlajce ve španělštině.

Zcela bez hudebníků se obešel populární Garth Brooks, který zazpíval dojemnou Amazing Grace. Na konci pak požádal přítomné i ty doma u televizorů, aby poslední verše této křesťanské písně zazpívali s ním. Po dozpívání potřásl rukou Bidenovi i bývalému viceprezidentovi Mikeovi Penceovi, nasadil si zpět kovbojský klobouk, který při zpěvu odložil, a objal Obamu.

Lady Gaga zazpívala americkou národní hymnu.
Zpěvačka Lady Gaga, která zapěla americkou hymnu na inauguraci Joea Bidena...

Prezident Biden v projevu nabídl ruku lidem, kteří ho nevolili, říká ministr Petříček

U mikrofonu stanula také mladá kalifornská básnířka Amanda Gormanová, která se ve svém díle zaměřuje na útlak, rasová témata a práva žen. Ve svém příspěvku řekla, že „demokracie může být odsunuta stranou, ale nelze ji natrvalo zapřít“.

Kulturní akce budou dnes ještě pokračovat, večer budou americké televize vysílat speciál s názvem Oslavujeme Ameriku, jehož průvodcem bude herec Tom Hanks. Očekává se vystoupení například Justina Timberlakea nebo Jona Bon Joviho.

Autor: