Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Laktační psychóza ve Švehlovce. Na festival Venušiny dny je mužům vstup zakázán

Kultura

  6:00
PRAHA - Mikrofestival pouze pro ženy proběhne od 14. do 16. dubna v alternativní pražské scéně Venuše ve Švehlovce. Na všechna představení bude umožněn vstup pouze ženám. „My muže samozřejmě milujeme, ale chceme, aby tyto tři večery patřily skutečně pouze ženskému publiku,“ vysvětluje dramaturgyně Barbora Šupová. „A také je to naše odpověď na to, že v současném světě je stále mnoho míst, kam ženy nemají přístup nebo kam se mohou dostat jen obtížně. Jsou to třeba nějaké sakrální prostory, ale jak víme, také představenstva firem, politika a podobně,“ dodává.

Bára a Léňa aka Mateřská.com: Laktační psychóza foto: Mateřská.comReprofoto

„Akce se koná poprvé, ale rády bychom z ní udělaly tradici,“ říká Barbora Šupová. „Myslím, že program je skutečně atraktivní, vymýšlely jsme ho tak, abychom si ho užily především my, takže doufáme ve stejný výsledek i u návštěvnic. A muži nám snad ty tři dny bez jejich přítomnosti odpustí.“

Divadlo elledanse: Mama ma má_ _ _ _ –

Divadlo elledanse: Mama ma má_ _ _ _ –

Festival zahájí 14. dubna představení slovenského divadlo elledanse s názvem Mama ma má_ _ _ _ –. Dokumentární divadlo, které patří ke špičkám slovenské nezávislé scény, získalo např. prestižní cenu Doska. Přináší pět osobních výpovědí o významu našich matek v životě a v dnešním světě, o vzájemných nedorozuměních mezi dcerami a jejich matkami. Nejen generační rozdíl přináší podle autorů úskalí při velkých rozhodnutích. Bez ohledu na správnost rozhodnutí matčin názor nám neustále podvědomě rezonuje v mysli.

V pátek 15. bude uvedeno představení souboru Depresivní děti touží po penězích nazvané Milostný dopis ženě, kterou nemilujeme. Pět performerů si na internetové seznamce vybralo jednu ženu a všichni ji postupně oslovili. Komu odpověděla, co na sebe prozradila, a s kým se skutečně sešla? Pět mužů skládá v rámci dokumentárního představení společně obraz jediné ženy, sestavený z inzerátu, mailů, SMS zpráv a dojmů z prvního rande.

Vyrob si svůj vibrátor

Na poslední den je připraven komponovaný večer Mezi námi děvčaty. Součástí večera, který bude moderovat a hudebně obohacovat Biomasha, bude představení a krátké vstupy tří „Venuší ve Venuši“, což jsou výrazné ženské osobnosti současnosti. Nejen svůj hit Laktační psychóza zahrají Bára a Léňa, zpěvačky uskupení Yellowsisters. Jako třešnička pro odvážné návštěvnice tu budou interaktivní trenažery s ideálními partnery nebo tvůrčí workshop Vyrob si svůj vibrátor.

Autor:

Prodej rodinného domu, 186 m2, Bystřice nad Pernštejnem
Prodej rodinného domu, 186 m2, Bystřice nad Pernštejnem

Koželužská, Bystřice nad Pernštejnem, okres Žďár nad Sázavou
3 800 000 Kč