Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Legenda filmové hudby Ennio Morricone bude dirigovat v Praze

Kultura

  16:00
PRAHA - Autor ústřední melodie k filmu Tenkrát na Západě, trojnásobný držitel ceny Grammy, majitel Oscara za celoživotní dílo a jeden z nejoblíbenějších hudebních autorů Quentina Tarantina, vystoupí 9. února v pražské O2 aréně. Tuto neděli oslaví své 85. narozeniny.

Ennio Morricone. foto: Reprofoto

Slavný skladatel, přestože už překročil osmdesátku, je stále v plné práci. Morricone aktivně koncertuje a diriguje a do Prahy přijede po koncertech v Los Angeles, Moskvě, Kyjevě, Santiagu de Chile, Paříži a Sofii. V O2 aréně zazní všechny jeho filmové hity od spagetti westernů až po nejnovější skladby, ke kterým patří i melodie k filmu Nespoutaný Django Quentina Tarantina. Na koncertě bude Morricone dirigovat symfonický orchestr doplněný o pěvecké sólisty. 

V Praze je Morricone pravidelným hostem, naposledy zavítal loni do hostivařských studií, kde s Českým národním symfonickým orchestrem (ČNSO) natáčel hudbu k filmu režiséra Giuseppe Tornatoreho Nejlepší nabídka s Goeffreyem Rushem v hlavní roli. Za hudbu k tomuto filmu získal Morricone další cenu do své široké sbírky: cenu Evropské filmové akademie EFA, kterou převezme 7. prosince 2013 v Berlíně.

Ennio Morricone vystoupí 9. února v Praze.

Před českým publikem se v roli dirigenta představil v roce 2011 ve Smetanově síni Obecního domu, kde řídil ČNSO a Český filharmonický sbor Brno. Koncert, na němž uvedl své nejslavnější skladby.

Od Leoneho k Tarantinovi

Morricone složil hudbu ke stovkám filmů, spolupracoval se světovými režiséry jako je Sergio Leone, Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Brian De Palma, Roman Polanski, Warren Beatty, Pedro Almodóvar či Quentin Tarantino. Získal desítky ocenění za svoji filmovou hudbu a byl pětkrát nominován na Oscara. Toho dostal v roce 2007 za celoživotní dílo a předával mu ho herec Clint Eastwood.

"Nejsem spojen pouze s jedním žánrem. Mám rád změnu, takže nehrozí, že bych se nudil," vysvětlil Morricone svoji mnohostrannost, díky které uměl vedle westernů doprovodit atmosféru hororu i psychologického dramatu. V rozhovoru s ČTK před lety uvedl, že se považuje především za skladatele, až poté za dirigenta. "Nejdůležitější pro mne vždy byla metoda, přesnost a samozřejmě láska, tím jsem se vždy řídil," řekl skladatel.

Autoři: ,