Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Legendami opředený da Vinci. Vědec odhalil totožnost Leonardovy matky

Kultura

  18:00
Rodina Leonarda da Vinciho byla vždy zahalena tajemství. Historici umění měli pouze údajné křestní jméno jeho matky - Caterina. Martin Kemp, emeritní profesor Oxfordské univerzity, tvrdí, že díky důkladnému studiu toskánských archivů už přesně ví, kdo Caterina byla. A také tvrdí, že se da Vinci narodil úplně jinde.

Leonardo da Vinci foto: Reprofoto

Šest století se historici umění přeli o to, kdo vlastně byli rodiče pravděpodobně nejslavnějšího malíře a učence všech dob. V roce 2008 italští badatelé publikovali studii o da Vinciho rodině. Ta dává dohromady otrokyni Caterinu s florentským právníkem Serem Pierem. Právě oni měli být rodiči Leonarda, který se narodil v roce 1452. Sami vědci ale ve studii přiznávali, že má teorie spoustu bílých míst. „V těch letech ale není ve Vinci (vesnice, kde se Leonardo narodil. Odtud také jeho přídomek) ani v okolních usedlostech o žádné Caterině ani zmínka,“ říká Francesco Cianchi, autor studie. Jediná Caterina v širokém okolí pak údajně měla být otrokyně ve službách Ser Pierova zámožného přítele, Vanni di Niccola Ser Vanna.

Podle emeritního profesora Oxfordské university Martina Kempa byla hledanou dotyčnou Caterina di Meo Lippi. Dívka v patnácti letech osiřela a žila se svou babičkou na samotě uprostřed polí zhruba kilometr a půl od Vinci. Díky odlehlosti tak studie z roku 2008 tuto Caterinu evidovat nemohla. Podle Kempa jí svedl Ser Piero, když Caterině bylo patnáct. „Leonardo a jeho osud je předmětem velké společenské debaty. Je tak nezbytné urovnat si fakta,“ říká Kemp, který navíc odmítá i obecně přijímané místo, kde se da Vinci měl narodit. Dům Casa di Anciano, zhruba tři kilometry od Vinci, je dnes cílem mnoha turistů, kteří do něj jezdí jako na poutní místo zrodu velkého génia. Podle Kempa ale jezdí špatně - Leonardo se měl narodit v domě dědečka z otcovy strany přímo ve Vinci.

Jako zdroj Kemp využíval archivovaná daňová přiznání. Toskánsko zavedlo archivování daňových přiznání velmi brzy a v jednom takovém záznamu z roku 1457 našel Kemp seznam členů rodiny, kde se uvádí Ser Piero, Caterina a jejich nelegitimní syn u kterého se neuvádí jméno. Na otázku proč informace nebyly objeveny dřív, Kemp odpovídá: „Všichni chtějí rychlé výsledky. Nikoho moc neláká hrabat se dlouhé dny v archivech s malou šancí na výsledek.“

Martin Kemp chce příští měsíc vydat knihu Mona Lisa: The People and Painting (lidé a malba). V ní kromě nové teorie o da Vinciho rodičích poodkrývá i život hraběnky Lisy del Giocondo, patrně nejznámějšího modelu v dějinách lidstva.

Leonardo da Vinci: Mona Lisa

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!