Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Legendární Beatles dostali cenu za celoživotní dílo, 40 let po rozpadu

Kultura

  9:07
LOS ANGELES - Legendární skupina Beatles i více než 40 let po svém rozpadu stále sbírá hudební ceny: v noci na neděli si dva její dosud žijící členové Paul McCartney a Ringo Starr v Los Angeles přebrali ocenění za celoživotní dílo od Americké hudební akademie.

Paul McCartney a Ringo Starr. foto: ČTK

Slavnostní večer, během nějž si pro pocty přišli rovněž Kris Kristofferson či Isley Brothers, byl velice bezprostřední a místy vypadal jako neformální setkání starých přátel, napsala agentura AP.

Když se na červeném koberci sešli Starr a countryový zpěvák Kristofferson, vítali se a objímali jako staří známí. "Dostávám cenu pro dinosaury. Co dostaneš ty?" žertoval bubeník Beatles. "Už si nepamatuju," kontroval Kristofferson, a rozesmál tak všechny přihlížející.

Kris Kristofferson při svém vystoupení v Praze

V divadle Wilshire Ebell Theatre ale našli společnou řeč i další laureáti. Člen skupiny Isley Brothers, která se proslavila například hitem Twist & Shout, vzpomínal na to, jak s McCartneym probíral jejich raná hudební léta. "Povídali jsme si celou noc a nakonec mi řekl, že kdyby naše kapela neexistovala, nespíš by ještě teď trčeli v Liverpoolu," zavzpomínal Ronald Isley.

Na pódiu se kromě už zmíněných umělců objevili například členové německého seskupení Kraftwerk, cenu dostal i mexický zpěvák Armando Manzanero a in memoriam houslistka Maud Powellová. Pozornost vzbudily i vdovy po dvou členech Beatles Yoko Ono a Olivia Harrisonová, které převzaly ceny za své zesnulé manžely.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!