Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Legendární Roxy má skončit. Podle Prahy 1 je klub nebezpečný

Kultura

  16:20aktualizováno  17:29
PRAHA - Pražský hudební klub Roxy, který sídlí v Dlouhé, musí ukončit svůj provoz. Po společné kontrole s hasiči a hygieniky o tom rozhodl stavební úřad Prahy 1. Kontroloři údajně zjistili závažné nedostatky, které ohrožují bezpečnost návštěvníků provozovny. Informovala o tom mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.
Klub Roxy, ilustrační foto

Klub Roxy, ilustrační foto foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Pro návštěvníky je podle ní klub zavřen od úterního dopoledne. Manažer klubu Jaroslav Stanko nechtěl situaci komentovat, prý o ní nemá informace.

Kontrole vadila hygiena i únikové východy
"Vybavení provozovny závažným způsobem porušuje požárně-bezpečnostní předpisy, je hygienicky nevyhovující a navíc byly v uvedených prostorech provedeny stavební úpravy, jež jsou v zásadním rozporu s kolaudačním rozhodnutím," uvedla Blažková. Rozhodnutí se prý týká všech prostor klubu.

Hasičům podle ní například vadil nedostatečný počet únikových východů a jejich špatné označení nebo závažné nedostatky v rozmístění hasicích přístrojů. Na klub si kvůli hluku opakovaně stěžovali lidé z okolí.

"Stavební úřad vyzval provozovatele, aby uvedl vše do stavu, který bude odpovídat předpisům vztahujícím se na tento druh podnikání. Bude také muset požádat o nové stavební povolení," doplnila Blažková. Stavební úřad, hygienici a hasiči si podle ní také vyžádali kompletní stavební dokumentaci.

Podniky v centru města za porušování zákona v minulosti kritizoval i bývalý starosta Prahy 1 Filip Dvořák (ODS). Provoz některých z nich prý neodpovídá kolaudačnímu rozhodnutí, mají nedostatečné únikové cesty, zavírají později, než mají povoleno, nebo na diskotéky pouští příliš mnoho lidí.

Rok 2010 v obrazech

Roxy není první klub, který musí přerušit provoz. Před téměř dvěma roky Praha 1 pod minulým vedením radnice uzavřela Rock Café na Národní třídě, a to kvůli hluku z koncertů. Provozovatelé a příznivci klubu se obávali, že jde pouze o zástupný problém, aby mohl být podnik uzavřen. Za jeho zachování demonstrovaly stovky lidí. Praha 1 a magistrát nakonec zaplatili jeho nové odhlučnění, které ale nebylo dosud dokončeno.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.