Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Legendární Vetřelec slaví 35 let. Do kin se vrátí v režisérském sestřihu

Kultura

  14:00
Do českých kin se vrátí původní americký film Vetřelec z roku 1979, ale v restaurované verzi, s digitálním zvukem a ve speciálním režisérském sestřihu. V předpremiéře ho 18. února uvedou multikina sítě Premiere Cinemas.

Sigourney Weaverová ve filmu Vetřelec (1979). foto: Reprofoto

„Sci-fi se bude uvádět čtyři týdny počínaje 19. únorem, kdy se fanoušci této kultovní podívané dozvědí, jak přesně to režisér Ridley Scott s tímto projektem myslel,“ sdělil ČTK Adam Švancar ze společnosti APK Cinema Service, která získala práva. Režisérský sestřih je podle něj verzí filmu, která není ovlivněná marketingovými tahy studia. V kinech některých evropských zemí kromě Česka se objevila už v roce 2003.

„Je to přesně ten produkt, který chtěl režisér uvést,“ řekl Švancar. Nová verze obsahuje i dříve nezveřejněné záběry. Režisér prý zkrátil některé scény až o 15 sekund, díky čemuž je teď Vetřelec, který vznikl v roce 1979, svižnější podívanou.

První část sci-fi ságy měli fanoušci možnost vidět v kinech naposledy na počátku 80. let. Vetřelec v době svého vzniku fascinoval diváky technickou vyspělostí a uvěřitelností. Příběh se odehrává na vesmírné lodi Nostromo, na které je posádka nucena bojovat s hrůznou bytostí, jejíž zárodek se dostal na palubu z líhně na neznámé planetě. Jako jediná boj přežívá kapitánka Ripleyová, kterou ztvárnila Sigourney Weaverová.

Vetřelec 3

Přitom Ripleyová neměla být hlavní hrdinkou, místo ní měl původně proti děsivému tvorovi bojovat muž. Stejně tak se film měl původně jmenovat Star Beast, tedy Hvězdná bestie. V průběhu příprav však docházelo k mnoha změnám až do podoby, která je známá dnes.

Výsledek předčil veškerá očekávání tvůrců, protože do dnešní doby film vydělal přes 200 milionů dolarů (zhruba 4,8 miliardy korun). Snímek získal Oscara za vizuální efekty.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!