Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Lenin vstane z mrtvých v Berlíně. Vystavena bude „exhumovaná“ obří socha jeho hlavy

Kultura

  11:00
BERLÍN - Napětí provází v Německu připravovaná výstava zapomenutých politických monumentů Berlína, na které se ukáže veřejnosti mramorová hlava Vladimíra Iljiče Lenina o váze 3,5 tuny. Hlava byla součástí obří sochy, která se postavila v Berlíně k 100. výročí narození bývalého bolševického vůdce a kterou dala metropole po pádu berlínské zdi zbourat, rozřezat na 120 dílů a zakopat v jednom lese na předměstí.

Snímek z 13. listopadu 1991 ukazuje demolici Leninovy sochy v Berlíně. foto: ČTK/DPA/Andreas Altwein

Berlínská radnice se snažila projektu zabránit, ale pod tlakem médií a mnohých obyvatel nakonec povolila organizátorům „exhumovat“ Lenina poslaného v roce 1970 někdejším Sovětským svazem. Stále ale pokládá věc za politicky citlivou. „Je opravdu rozumné projíždět se s Leninem napříč městem a vystavit ho v muzeu?“ táže se podle agentury AFP mluvčí města Petra Rohlandová.

Radnice organizátorům výstavy nejprve tvrdila, že neví, kde kousky sochy jsou. Když místo uložení Leninovy obří hlavy upřesnil jeden kalifornský režisér dokumentárních snímků deníku Berliner Zeitung, přišly úřady s tím, že její vyzdvižení bude technicky složité a velmi drahé. To ale vyvrátili různí odborníci. Nakonec se poukazovalo na to, že vykopávání sochy ohrozí jeden vzácný druh ještěrky. I to se ale organizátorům podařilo vyřešit.

Hlava ruského revolucionáře ze sochy zhotovené z ukrajinského mramoru a vysoké 19 metrů tak bude dominovat výstavě, která dostala název Berlin und seine Denkmäler (Berlín a jeho pomníky) a bude zahájena v září, dodala AFP.

Autor: