Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Lesbický festival obohatí i bohoslužba

Kultura

  8:35
PRAHA - Stejně jako v předchozích letech se také letos v květnu v Praze uskuteční festival eLnadruhou, který pořádají ženy s lesbickou orientací. Jejich cílem je pomoci veřejnosti, aby se s jejich orientací snáze vyrovnala. Obvyklý kulturní program přehlídky letos poprvé obohatí bohoslužba a kurz sebeobrany určený pro účastníky průvodů homosexuálů zvaných Queer Pride.

Z brožury festivalu foto: Reprofoto

Bohoslužba doplněná o vystoupení pěveckého sboru a čtení poezie se uskuteční 21. května v evangelickém kostele svatého Salvátora na Starém Městě. Na workshop sebeobrany mohou lidé přijít 24. května na víceúčelové hřiště v Kozí ulici. Rozšíření festivalového programu podle jeho organizátorek umožnil také pražský magistrát, přehlídku totiž letos vůbec poprvé v její historii finančně podpořil.

Queer Pride
První velký průvod gayů v Česku prošel loni v červnu Brnem. Zúčastnilo se ho asi 500 lidí. Kvůli útokům odpůrců byla ale jeho trasa kratší a místo dvou hodin trval dvacet minut. Policie zadržela patnáct radikálů. Osoby, které na účastníky průvodu házely ještě před jeho začátkem výbušky a po jeho skončení slzné granáty, zatím nevypátrala. Slzný plyn zasáhl podle odhadu svědků několik desítek lidí.

Letos se průvod nazvaný Queer Pride uskuteční 20. června v Táboře. Jeho organizátoři chtějí z akce vytvořit tradici, jejímž prostřednictvím chtějí pokaždé zviditelnit gay a lesbickou komunitu v jiném městě. Kvůli loňským potyčkám s odpůrci pochodu se pořadatelé domlouvají na spolupráci s táborskou policií.

Letošní patnáctý ročník přehlídky eLnadruhou začne 20. května a skončí 26. května. Informace o festivalu a jeho programu jsou uvedeny na internetových stránkách www.elnadruhou.cz.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!