Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Letní filmová škola láká na Vojtěcha Jasného i Vladimíra Pucholta

Kultura

  9:30
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Největší nesoutěžní filmový festival v České republice zveřejnil svůj letošní program.

K hostům Letní filmové školy letos patří i režisér Dušan Hanák foto: LFŠ

Už po devětatřicáté se v Uherském Hradišti koná Letní filmová škola. Od 26. července do 3. srpna nabídne všem příznivcům kvalitní kinematografie nevšední divácké zážitky v nových, netradičních souvislostech.

Programovou osu tvoří šest základních sekcí: Fokus (tentokrát profil portugalské kinematografie), Inventura, Spektrum, Visegrádský horizont, AČFK uvádí a Zvláštní uvedení. Připraveno je též několik filmových premiér.

Například v sekci Spektrum / Nenápadný půvab krize bude uveden Kapitál režiséra Costy Gavrase – modelová studie vzestupu ambiciózního a bezskrupulózního bankovního úředníka, dokonalý obraz nesmyslnosti finančního světa, který si podmanil naše životy.

K vrcholům sekce Novinky Visegrádu patří oficiální premiérová projekce dokumentu Hoteliér o návratu legend Činoherního klubu – Vladimíra Pucholta, Libuše Šafránkové, Jana Kačera a Josefa Abrháma – k divadlu.

K hostům, kteří tento rok na Letní filmovou školu přijedou představit svá díla osobně, jmenujme "trezorového" slovenského režiséra Dušana Hanáka, polského tvůrce Jerzyho Hoffmana či ikonu současného portugalského filmu Pedra Costu.

Po kině na Dana Bártu

Jasné obrysy má už i doprovodný program. Během každého festivalového dne proběhne v Uherském Hradišti řada akcí: připravena je koncertní stage, na níž vystoupí kapely Post Hudba nebo Umakart, Dan Bárta & Robert Balzar trio, výstavy navazující na filmové projekce (výstava fotografií Vojtěcha Jasného či snímků amerických filmových hvězd k sekci Zlatá éra Hollywoodu) i přehlídky tvorby výrazných osobností výtvarného umění a fotografie (Petr Nikl, Karel Cudlín).

Divadelní program s mnoha zajímavými představeními a performancemi je letos soustředěn do stanu Kabinetu Múz. Divákům se představí uskupení II. Pád (Stadec dorost bez Stadecu) a jeho pivní divadlo Jaroslav Hašvejk, Divadlo Feste s hrou Dealeři fyzické lásky a Divadlo Dno s EMOčně dEMOličním EMOkálem Idolls a kabaretem o životních botách.

Do Kabinetu Múz zavítá také Komediomat – Improvizační jízda na trase talent-smích-zábava či soubor Láhor/soundsystem s inscenací Diskrétní den a „non-teenager tragikomedií“ 100 procent alibi o jedné nečekané, plánované, společné sebevraždě.

Autor: