Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Letní Shakespearovské slavnosti zahájila Zimní pohádka. Chystá se 157 představení

Kultura

  7:44
Praha - Premiérou v Česku málo hrané hry Williama Shakespeara Zimní pohádka začaly v úterý v zahradách Pražského hradu Letní shakespearovské slavnosti. V dramatikově pozdní hře, v níž zasadil české země na břeh moře, hrají Martin Hofmann, Petra Špalková, Veronika Arichteva, Alena Mihulová nebo Saša Rašilov. Kromě scény u Míčovny Pražského hradu se v hlavním městě bude Shakespeare hrát od 8. srpna na letní scéně HAMU v Lichtenštejnském paláci na Malostranském náměstí.

Veronika Arichteva a Martin Hofmann v hlavních rolích Shakespearovy hry Zimní pohádka. foto: Agentura Schok/Pavel Mára

O úvod večera se postaral překladatel a popularizátor Shakespeara Martin Hilský, který divákům připomněl dobový kontext hry a některé podobnosti děje se skutečnými událostmi u anglického dvora. V dramatickém oblouku hry, kde žárlivost a ješitnost jedince způsobí smutek, odloučení i smrt, aby přes nečekané zvraty dospěla ke šťastnému konci, diváci nejvíce reflektovali reálie českého přímořského království, které v podání inscenátorů dostalo trochu podobu moravského venkova.

Shakespearovský kníže. Nemám rád v divadle agresi, říká herec Jan Vlasák

Slavnosti letos uvedou čtyři premiéry, 13 her a celkem 157 představení. Vedle Zimní pohádky festival uvede v Ostravě v premiéře Zkrocení zlé ženy, v Bratislavě Romea a Julii a v originále uvede anglicky hrající soubor Prague Shakespeare Company Othella.

„Láska, nenávist, podlost, incest - v Shakespearovi najdete vše. On je pro mě zvláštní divadelní druh a trochu jiná kategorie než zbytek světové dramatiky,“ popsal svůj vztah ke slavnému autorovi režisér Pavel Khek, který si pro letošní přehlídku vybral Zimní pohádku. Hra diváky láká na téma zrazené lásky a žárlivosti, které anglického dramatika fascinovalo celý život, ale také přesunem děje ze Sicílie do Čech.

Hra s motivem žárlivosti

Základním tématem Zimní pohádky je žárlivost. Motiv žárlivosti Shakespeare zkoumal a rozebíral i v jiných svých hrách, nejznámější z nich je Othello. Na rozdíl od Othella však sicilský král Leontes nepotřeboval žádného našeptávače, vše si vybájil sám, a naopak ho nikdo nedokázal přesvědčit o nepravdě jeho výmyslů. Důsledkem toho bylo, že většina postav hry, oproti Shakespearovým zvyklostem, zemřela velmi záhy. Mnohé zdánlivě mrtvé postavy se však znovu na scéně objeví.

Shakespeare Jindřicha VI. nenapsal sám. Počítač v trilogii rozeznal styl Marlowa

Děj Zimní pohádky začíná na Sicílii, na dvoře krále Leonta. Leontes je nejenom vládcem Sicílie, ale především žárlivým manželem, který nespravedlivě nařkne svou ženu, královnu Hermionu, z nevěry. Manželku za trest uvrhne do vězení, českého krále Polyxena, se kterým ho měla Hermiona podvést, chce dát zavraždit. Spletitý příběh se rozuzlí až po letech, kdy dospějí děti obou královských otců Florizel a Perdita, jejich sňatkem a usmířením rodičů Shakespearova romance končí.

Další letošní premiérou bude Othello v podání Prague Shakespeare Company, nové nastudování Romea a Julie a Zkrocení zlé ženy. Kromě novinek má festival na repertoáru ještě inscenace Dobrý konec všechno spraví, Hamlet, Mnoho povyku pro nic, Večer tříkrálový, Veselé paničky windsorské, Sen noci svatojánské či Komedii omylů, která se hraje v Ostravě a Bratislavě. Program je na www.shakespeare.cz, festival potrvá do 6. září.

Autor:

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Přípravář staveb/rozpočtář

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč