Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Letošní Nobelovu cenu za literaturu získal britský spisovatel Kazuo Ishiguro

Kultura

  13:06aktualizováno  14:08
Stockholm - Letošní Nobelovu cenu za literaturu získal britský spisovatel japonského původu Kazuo Ishiguro. Ve Stockholmu to ve čtvrtek oznámila Švédská akademie. Nejznámějším Ishigurovým dílem je román Soumrak dne, který vyšel i v češtině.

Držitel Nobelovy ceny za literaturu Kazuo Ishiguro. foto: Reuters

Akademie ocenila spisovatele, „který v románech velké emocionální síly odhalil propast za naší iluzí o spojení se světem“.

Ishigurův román Soumrak dne, který v roce 1989 získal Man Bookerovu cenu, vypráví deníkovou formou o putování vysoce postaveného sluhy. Tento příběh o střetu tradičních hodnot a moderních tendencí je znám i ve filmovém zpracování s Anthony Hopkinsem a Emmou Thompsonovou v hlavních rolích.

Do češtiny byla přeložena také další Ishigurova díla jako Malíř pomíjivého světla, které se odehrává v Japonsku krátce po druhé světové válce, Když jsme byli sirotci či Neopouštěj mě. Tento dystopický román o lidských klonech sloužících jako dárci orgánů byl rovněž přenesen na filmové plátno.

Ishiguro bývá někdy spojován s britskými spisovateli, kteří se narodili v jiných zemích. Příkladem může být Salman Rushdie, Hanif Kureishi, ale také Shiva Naipaul nebo Buchi Emechetová.

Týden vyhlašování Nobelových cen začal v pondělí oznámením Nobelovy ceny za lékařství, v úterý pokračoval oceněním za fyziku a ve středu za chemii. V pátek se svět z norské metropole Osla dozví nejočekávanější jméno laureáta Nobelovy ceny za mír. Příští pondělí bude ještě vyhlášena Nobelova cena za ekonomii.

Na vyznamenané kromě finanční částky devíti milionů švédských korun (24,4 milionu korun) čeká i tradiční slavnostní ceremoniál. Ten se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince.

Autor: