Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Letošní Oscary zcela ovládl korejský snímek Parazit. Češi odešli s prázdnou

Pon Džun-ho (vlevo) oslavuje vítězství svého Parazita. Oscaři 2020. foto: ČTK/REUTERS

LOS ANGELES - V Los Angeles se v noci z neděle na pondělí udělovaly 92. ceny Americké akademie filmového umění a věd, takzvané Oscary. Večer se nesl ve znamení korejského snímku Parazit - ten si odnesl čtyři sošky včetně té za nejlepší film. Češi měli na nejslavnějších filmových cenách dvě šance, ale ani jednu z nich neproměnili. Tabulka s kompletním seznamem vítězů je na konci článku.
  1:39

Galavečer začal bez velkých okolků velkým hudebním číslem zpěvačky Janelle Monae, které v sobě kombinovalo několik různých písní včetně Won´t You Be My Neighbour? of Freda Rogerse nebo I am Still Standing od Eltona Johna. 

Stejně jako loni nemá večer žádného stálého moderátora, na rozdíl třeba od Zlatých glóbů, které letos moderoval (a svými vtipy a narážkami zbořil) komik Ricky Gervais. O první vstup se postarali herci Steve Martin a Chris Rock. V zoufale nevtipné výměně replik alespoň představili některé z celebrit v sále.

Scarlett Johansson a Colin Jost. Oscaři (2020).
James Corden a Rebel Wilsonová si dělali srandu z muzikálu Cats. Oscaři 2020.

První sošku si odnesl Brad Pitt za roli kaskadéra Cliffa Bootha ve filmu Tenkrát v Hollywoodu režiséra Quentina Tarantina. Pitt má doma řadu Oscarů jako producent, ale jde o jeho první za herecký výkon. Konečně se dočkal, protože jeho herecká kariéra je opravdu dlouhá. Jeho děkovací řeč byla překvapivě prosta všech žertů, kterými normálně herec své řeči vždy opepřuje.

V kategorii animovaných filmů se překvapení nekonalo - série Toy Story je pojem a její čtvrtý díl slavil úspěch u diváků i kritiky. V kategorii krátkých animovaných filmů se bohužel konalo pro Čechy zklamání - místo fantastické Dcery si sošku odnesl snímek Hair Love. Ten se také zaobírá vztahem otce a dcery.

Cenu za nejlepší původní scénář získal Pon Džun-ho za osobitou sociální satiru Parazit. Snímek je opravdu úkazem, protože i když je chvílemi hodně brutální, získává si fanoušky po celém světě. Získal i Zlatou palmu na filmovém festivalu v Cannes. Nejlepším adaptovaným scénářem je Králíček Jojo, příběh malého nacisty a jeho bláznivého imaginárního přítele Hitlera. Snímek právě běží v českých kinech a z větší části se natáčel v České republice, třeba na náměstí v Žatci. 

Ani druhá česká šance nebyla proměněná. Oscara nezískala Nora Sopková za výpravu snímku Králíček Jojo, ale Barbara Lingová a Nancy Haigová za poctu Hollywoodu šedesátých let, snímek Tenkrát v Hollywoodu. V kostýmech bodovalo drama Malé ženy, dobový příběh postavený na slavném románu spisovatelky May Alcottové. 

Nejlepší herečkou ve vedlejší roli se stala Laura Dernová za roli nelítostné rozvodové právničky z filmu Manželská historie. „Noah Baumbach napsal film o lásce a o tom, jak překračovat hranice,“ prohlásila v děkovací řeči herečka. „Někdo říká, že byste se neměli chtít setkat se svými hrdiny. Pokud ale máte opravdové štěstí, tak jsou těmi hrdiny vaši rodiče,“ dodala. 

Sošku za nejlepší zvuk si zcela zaslouženě odnáší závodní snímek Le Mans ´66 režiséra Jamese Mangolda. Benzínem nasáklý příběh okouzluje silným zvukem motorů a kvílením gum. Cenu za mixáž zvuku si vybojovalo (doslova) válečné drama 1917

U nejlepší kamery se překvapení nekonalo. Nestor oboru Roger Deakins ve válečném filmu 1917 předvedl hotovou magii - film je natočen jedním dlouhým záběrem. Pro Deakinse jde o druhého Oscara, ale už o šestnáctou (!) nominaci. Svou první sošku získal za sci-fi snímek Blade Runner 2048 (2018). Kategorie nejlepšího střihu znamenala druhého Oscara pro Le Mans ´66

Nejlepším mezinárodním filmem se stal již výše zmíněný Parazit. Snímek byl natočen v barevné i černobílé verzi, která ještě více podtrhuje jeho celkové vyznění. 

Temnými tóny byla uvozená hudba ke komiksovému hitu Joker. Za tu dostala Oscara islandské skladatelka Hildur Gudnadóttirová. Jde o ohromné ocenění ženské práce, neboť se nikdy nestalo, že by Oscara za původní hudbu získala samotná ženská skladatelka. Před dvaceti lety sice získala za hudbu k filmu Gladiátor sošku skladatelka Lisa Gerrardová, ale na ní spolupracovala s Hansem Zimmerem. Kategorii nejlepší filmová píseň ovládl favorit - píseň (I´m Gonna) Love Me Again od Eltona Johna. Zazněla v oceňovaném snímku Rocketman

Krasojízda Parazita pokračovala i v kategorii nejlepší režie. Pon Džun-ho při své děkovné řeči jako velkou inspiraci uvedl Martina Scorseseho, který měl letos nominovanou gangsterku Irčan. „Lidé ve spojených státech moje filmy neznali, ale Quentin Tarantino je vždy dával na seznamy svých oblíbených děl,“ ocenil Džun-ho dalšího z režisérů. 

Tradiční vzpomínkové pásmo doplnila svou písní zpěvačka Billie Eilish svým osobitým provedením slavné písně Yesterday. Vzpomínalo se  na Kobeho Bryanta, Ripa Torna, Terryho Jonese, Agnes Vardovou, Petera Fondu, nedávno zesnulého Kirka Douglase a celou řadu dalších. 

Sošku pro nejlepší herecký výkon si odnesl Joaquin Phoenix. Film Joker je ústředním hereckém výkonu postavený a šlo o výkon tak silný, že se v této kategorii žádné překvapení opravdu nekonalo. „Já myslím, že jsme ztratili vazbu na přírodní svět a často si myslíme, že jsme pupkem světa a plundrujeme přírodu,“ pronesl herec ve své řeči. „Když bylo mému bratrovi sedmnáct, tak napsal, že když se pokusíme něco zachránit, mír bude následovat,“ vzpomněl herec na svého zesnulého bratra Rivera.

Renée Zellwegerová získala cenu pro nejlepší herečku v hlavní roli za ztvárnění pěvecké divy Judy Garlandové. „Děkuji vám všem za lásku a podporu. Musím říct, že ten poslední rok rozhovorů o Judy Garlandové, pohlaví nebo rasách byl skutečně skvělou připomínkou toho, že existují hrdinové, kteří nás všechny spojují,“ neskrývala emoce herečka ve své řeči. 

Parazit, Parazit, Parazit. Korejský film znamená naprostý průlom. Ještě nikdy v historii Oscarů za nejlepší film nevyhrál snímek nemluvený anglicky. 

92. Oscaři

Vítězové:

  • Nejlepší film: Parazit (Pon Džun-ho)
  • Nejlepší herec v hlavní roli: Joaquin Phoenix (Joker)
  • Nejlepší herečka v hlavní roli: Renée Zellweger (Judy)
  • Nejlepší herec ve vedlejší roli: Brad Pitt - Tenkrát v Hollywoodu
  • Nejlepší herečka ve vedlejší roli: Laura Dernová - Manželská historie
  • Nejlepší režie - Pon Džun-ho (Parazit)
  • Nejlepší mezinárodní film - Parazit 
  • Nejlepší animovaný celovečerní film - Toy Story 4
  • Nejlepší krátký animovaný film - Hair Love
  • Nejlepší původní scénář - Parazit (Pon Džun-ho)
  • Nejlepší adaptovaný scénář - Králíček Jojo (Taika Waititi)
  • Nejlepší krátký hraný film - Neighbour´s Window
  • Nejlepší výprava - Tenkrát v Hollywoodu
  • Nejlepší kostýmy - Malé ženy (Jacquelin Durranová)
  • Nejlepší celovečerní dokument - Americká fabrika
  • Nejlepší krátký dokument - Skejtování ve válečné zóně (když jste dívka) 
  • Nejlepší zvuk - Le Mans ´66 (Donald Sylvester)
  • Nejlepší mixáž zvuku - 1917 (Mark Taylor a Stuart Wilson)
  • Nejlepší kamera - Roger Deakins - 1917
  • Nejlepší střih - Le Mans ´66
  • Nejlepší vizuální efekty - 1917
  • Nejlepší masky a vlasový styling - Bombshell (Kazu Hiro)
  • Nejlepší původní hudba - Hildur Gudnadóttirová za film Joker
  • Nejlepší filmová píseň - (I´am Gonna) Love Me Again - Elton John