Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Letošní rok je ve znamení remaků. Jaké nové verze filmových klasik se podívají do kin?

Kultura

  5:00
Praha - Další příběh Hercula Poirota, dobrodružná výprava na Aljašku nebo nová podoba legendárního muzikálu. Podívejte se se serverem Lidovky.cz na filmové remaky, které si na nás letos kina chystají.

Volání divočiny s Harrisonem Fordem v hlavní roli. foto: 20Th Century Fox

Dolittle

USA, režie: Stephen Gaghan
V českých kinech: 16. ledna

Doktor Dolittle (Robert Downey Jr.) léčil přímo britskou královnu Viktorii. Nebyl ale obyčejným doktorem, protože měl schopnost mluvit se zvířaty. Poté, co ovdověl, žije v ústraní jen se svými zvířecími společníky. Když ale královnu schvátí smrtelná nemoc, musí se Dolittle vydat za lékem. Ten se nachází na exotickém ostrově plném nebezpečí. Dobrodružství na sebe nenechá dlouho čekat. 

Příběh se inspiruje dětskými knihami spisovatele Hugha Loftinga. Na konci devadesátých let vznikly dva filmy, které příběhy doktora Dolittla zasadily do současnosti. V hlavní roli se objevil Eddie Murphy. Oba filmy byly kasovní propadáky.

Fantasy Island

USA, režie: Jeff Wadlow
V českých kinech: 13. února

Fantasy Island byl populární americký seriál vysílaný mezi roky 1978-1984. Za peníze na ostrov mohl přijet každý a splnit si své sny. To vše pod dohledem pana Roarka (Ricardo Montalbán) a jeho malého pomocníka Tattooa (Hervé Villechaize). Jenže ne vždy se všechno podařilo tak jak mělo. Tím vznikala celá řada dramatických i vtipných situací.

Chystaný film Fantasy Island je svým způsobem nová verze tohoto seriálu. Jenže vše je vyhnané do extrému. Lidé začnou umírat a některá přání skončí velkým utrpením. Půjde o hororovou podívanou v pravém slova smyslu.

Volání divočiny

USA, režie: Chris Sanders
V českých kinech: 20. února

Volání divočiny je snad nejznámějším příběhem spisovatele Jacka Londona. Zfilmován byl už několikrát, ale letošní verze s sebou přináší opravdu velké lákadlo v podobě Harrisona Forda v hlavní roli. Podle ukázek se dá usuzovat, že režisér Sanders je se svou adaptací opravdu věrný knižní předloze. 

Harrisona Forda doplní například Karen Gillanová, Dan Stevens, Omar Sy nebo Bradley Whitford. 

Neviditelný

USA, režie: Leigh Whannell
V českých kinech: 5. března

Postava neviditelného muže je jednou z klasických hororových příšer studia Universal už od chvíle, kdy ji v prvním filmovém zpracování z roku 1933 ztvárnil herec Clause Rains. Dříve se dokonce spekulovalo o tom, že by ho v této nové verzi mohl hrát Johnny Depp. To se sice nestalo, ale Neviditelný si i tak našel cestu do světových kin. Žánrově půjde o horor, ve kterém hlavní roli ztvární herečka Elisabeth Mossová (seriál Příběh služebnice, My). 

Mulan

USA, režie: Nicki Caroová
V českých kinech: 26. března

Animovaný snímek Legenda o Mulan z roku 1998 vyprávěl příběh dívky, která předstírala, že je muž. V řadách čínské armády, kde byla jinak přítomnost ženy trestána smrtí, pak bojuje s mongolskými nájezdníky. Všechno samozřejmě po vzoru filmů od Disneyho končí tím nejlepším možným způsobem.

Hraná verze místo toho představí velkolepý akční film plný precizních bojových choreografií. V hlavní roli neohrožená dívky se představí herečka Liu Yifeiová (Krvavé císařství, Zakázané království). Samotného čínského císaře si zahrála akční legenda Jet Li (Polibek draka, Expendables: Postradatelní). Snímek režíruje novozélandská režisérka Niky Caroová (Úkryt v Zoo, Pán Velryb). Právě na snímku Úkryt v Zoo, který se natáčel i v České republice, spolupracovala s celou řadou českých herců včetně Martina Hofmanna nebo Arnošta Goldflama.

Tajemná zahrada

Británie, režie: Marc Munden
V českých kinech: 30. dubna

Filmovou adaptaci stejnojmenné dětské knížky spisovatelky Frances Hodgson Burnettové si vzal na starost režisér Marc Munden (Někteří psi koušou, Kainovo znamení). Příběh vypráví o dívce, která na ponurém anglickém panství najde záhadnou zahradu za zdí, ve které nic není tak, jak by jeden asi čekal. Ve filmu si zahrají Colin Firth, Amir Wilson nebo Julie Watersová. 

Smrt na Nilu

USA, režie: Kenneth Branagh
V českých kinech: 8. října

Remake Vraždy v Orient expresu z roku 2017 byl kasovním i diváckým úspěchem. Proto se také režisér Kenneth Branagh (a zároveň i představitel Hercula Poirota) rozhodl zfilmovat snad druhý nejslavnější příběh belgického elegána s bystrou myslí. Stejně jako předchozí díl bude i tento hvězdně obsazený. Zatím víme o účasti Toma Batemana, Annette Benningové, Gal Gadotové, Russela Branda nebo Armieho Hammera.

Duna

USA, režie: Denis Villeneuve
V českých kinech: 17. prosince

Příběh se točí okolo dějin rodu Atreidů, válčících s tyranskými Harkonneny, a kolem svobodného pouštního kmene Fremenů. Středem zájmu je malá planetka s naprostým nedostatkem vody, zvaná Duna. O zfilmování epické sci-fi Franka Herberta se pokusil v roce 1984 už režisér David Lynch. Nutno říct, že jeho adaptace nedopadla kasovně úplně nejlépe. Villeneuve se tak rozhodl ukousnout si menší porci a rozhodl se zfilmovat jen první polovinu románu.

Duna bude opravdu hvězdně obsazená. Diváci se mohou těšit na Timothéeho Chalameta, Rebeccu Fergusonovou, Oscara Issaca, Joshe Brolina, Stellana Skarsgårda, Davea Bautistu, Jasona Momou nebo Javiera Bardema

West Side Story

USA, režie: Steven Spielberg
V českých kinech: 17. prosince

New York padesátých let a dva mladí, zamilovaní lidé. West Side Story je novou verzí slavného filmového muzikálu z roku 1961. Je nepravděpodobné, že by tato verze měla stejný kulturní dopad, ale pokud je nějaké jméno zárukou úspěchu, pak je to určitě Steven Spielberg.