Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Kultura

LFŠ nabídne předpremiéry českých filmů i výjimečné hosty včetně Jiřiny Bohdalové

Herec a režisér Miroslav Krobot a dramaturg LFŠ Jaroslav Sedláček (zprava) na tiskové konferenci ke 47. ročníku festivalu Letní filmová škola. foto: ČTK

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Letní filmová škola (LFŠ) Uherské Hradiště od 6. do 12. srpna nabídne předpremiéry českých filmů i výjimečné hosty. Účast přislíbili Jiřina Bohdalová, Zdeněk Svěrák, Martin Huba, srbský režisér Goran Marković, polský střihač Jaroslaw Kamiński nebo chilský režisér a fotograf Sergio Castro San Martín. Pořadatelé představí předpremiéry českých filmů, dostane se i na divadla, koncerty a další program.
  15:04

Festival otevře snímek Muž se zaječíma ušima režiséra Martina Šulíka. „Jednalo se o herecký úkol, který se neodmítá, veliká role spisovatele, v níž se povídka, kterou píše, prolíná s realitou,“ řekl představitel hlavní role Miroslav Krobot.

Zleva ředitelka LFŠ Radana Korená a programová ředitelka LFŠ Iva Hejlíčková na...
Herec a režisér Miroslav Krobot a dramaturg LFŠ Jaroslav Sedláček (zprava) na...

Původně byl festival naplánovaný na konec července. Podle Korené chtěli organizátoři posunutím termínu konání akce získat potřebný čas pro přípravu. K obdobnému kroku přistoupili v souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru také loni.

Program je rozdělen na tři základní části: Historie, Současnost a Česko/Slovensko. „Letní filmová škola sice bude kratší, její program ovšem připravujeme stejně bohatý a rozmanitý jako vždy. Historie představí dílo Akiry Kurosawy či úplně prvního Fantomase z roku 1913, díla německého expresionismu doprovodí živá hudba. Ale nejen filmem je člověk živ, a proto jsme připravili řadu atraktivních doprovodných akcí. Na Filmovku zavítá například Divadlo Járy Cimrmana, vystoupí Dan Bárta, vystavíme skici k filmu V síti,“ uvedla programová ředitelka Iva Hejlíčková.

Filmová škola mimo jiné v sekci Terra festivalis letos nabídne ukázku mexických festivalových filmů včetně bezmála tříhodinového opusu Naše doba režiséra Carlose Reygadase. „Prst na tepu současných ‚eastern‘ filmů podržíme v rámci divácky stále oblíbenějších Východních příslibů a ponoříme se i do galaxií imaginace v rámci virtuální reality,“ dodal programový ředitel Jan Jílek.

S organizátory spolupracují mimo jiné Český rozhlas, Česká televize a Česká tisková kancelář, která na LFŠ uvede v premiéře novou venkovní fotografickou výstavu Olympijské okamžiky, v níž mapuje slavné i méně známé momenty z historie české a československé účasti na letních a zimních olympijských hrách. 

Do Uherského Hradiště přiveze také autorskou výstavu fotoreportéra ČTK Romana Vondrouše Fragmenty metropole, která představuje snímky pořízené během covidové pandemie v kulisách Prahy. Při týdenním workshopu pro studenty žurnalistiky, fotografie a příbuzných oborů se budou jeho účastníci pod vedením profesionálů z ČTK podílet na plnění hlavních informačních kanálů festivalu včetně Filmových listů. ČTK bude také prostřednictvím služby Protext Video zajišťovat živé vysílání z nejdůležitějších akcí na festivalu.

Prodej akreditací a ubytování bude spuštěn 1. července. Denní program bude zveřejněn v polovině července. Více informací se nachází stránkách LFŠ.

Loňskou podobu přehlídky výrazně ovlivnila pandemie koronaviru. I tehdy ji pořadatelé přesunuli na pozdější termín a zkrátili. Návštěvníci měli loni možnost v Uherském Hradišti vidět 94 celovečerních snímků, v roce 2019 jich byl zhruba dvojnásobek. Program byl přístupný pouze pro akreditované návštěvníky, kterých bylo zhruba 5000.

Autor: