Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

LFŠ v Uherském Hradišti připomene Belgii i Čtyřlístek

Slovensko

  11:57
PRAHA - Zítra v Uherském Hradišti začne 35. ročník Letní filmové školy. Unikátní akce vedle zasvěceného pohledu do dějin kinematografie tradičně nabídne i bohatý mimofilmový program.

Jak se vaří dějiny?

Jako každý rok patří přelom července a srpna Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Jihomoravské městečko se na deset dní promění v přehlídku nejen filmovou. Začíná se už tento pátek. Jeden z hlavních programových blogů představí rakouskou kinematografii od jejích němých začátků až do současnosti. Méně známé stránce kinematografie belgické se věnuje sekce Jiná Belgie, v níž jsou k vidění díla surrealistů, provokatérů a snílků. Jedním z hostů bude Jaco van Dormael, autor filmů Toto hrdina či Osmý den.

Opomenuto nezůstane Slovensko, kde je filmová tvorba na nebývalém vzestupu. Retrospektiv se dočkají jubilanti Ondrej Šulaj a Peter Solan, program se ohlédne i za tvorbou Martina Hollého či Fero Feniče. Promítnuty budou novinky jako Pokoj v duši či celá řada originálních dokumentů, například Babička a Jak se vaří dějiny.

Čtvrtek 30. července se stane dnem digitálním. Uskuteční se diskuse nad stavem digitalizace u nás i v okolních zemích a po prezentaci nových technologií dojde na projekci hudebního filmu U2 3D. Diskuse proběhne také nad českým filmem. Beseda a prezentace moderovaná Tomášem Baldýnským se bude věnovat situaci kolem zákona o kinematografii, postavení filmové výchovy či otázce daňových pobídek filmařům. Český film se dále představí sérií předpremiér. Za účasti tvůrců budou uvedeny například horor Klíček, komedie Muži v říji či film Jana Němce Holka Ferrari Dino.

Poprvé se na LFŠ otevře cyklus Filmová čítanka, který si klade za cíl každoročně představovat důležité i pozapomenuté kapitoly z dějin kinematografie. Letos to bude tzv. Francouzské filmové neobaroko, jehož reklamní a klipovou estetiku zastoupí snímky Leose Caraxe nebo Luka Bessona. Významný prostor bude věnován tvorbě z visegrádských zemí, vlastního medailonu se dočká předčasně zemřelá polská herecká legenda Zbigniew Cybulski. Představí se také snímky zakoupené do distribuce pořadatelem LFŠ, Asociací českých filmových klubů: mozaika z válečného Bělehradu Sud prachu a fantastická freska Emira Kusturici Dům k pověšení.

Doprovodnému programu dominuje koncert písničkářky Suzanne Vega na Studentském nádvoří, ale zahrají i Čoko Voko, Dälek, Lenka Dusilová, Načeva a další. Představí se například divadla Na provázku a Vosto5, vystavovat budou mezi jinými Karel Cudlín a František Skála. Putovní vernisáže se dočká kolektivní výstava komiksů. S příznivci letos čtyřicetiletých hrdinů komiksu Čtyřlístek se setká jejich duchovní otec Jaroslav Němeček. Své prezentace budou mít FAMU a filmová škola ve Zlíně, autorské dílny povedou například režiséři Karel Vachek, Václav Vorlíček a György Pálfi. A na zdi bývalých kasáren vznikne gigantický streetart.

35. Letní filmová škola potrvá do 2. srpna.
Více informací najdete na www.lfs.cz.

Klíček k minulosti

Jedním z filmů, které budou mít na letošní Letní filmové škole předpremiéru, je snímek režiséra Jána Nováka Klíček. Thriller s prvky hororu se natáčel v nechvalně proslulém vězení v Uherském Hradišti, kde komunističtí vyšetřovatelé v 50. letech prováděli kruté výslechy politických vězňů za použití mučení elektrickým proudem a dalších „metod“.

Jedním z nich byl i Alois Grebeníček, kterého se však za zločiny proti lidskosti nepodařilo odsoudit. „Nemám ponětí, co všechno dotyčný režisér v tom filmu splácal, kolik nehorázných lží a nesmyslů, kompilátů lží a polopravd se v tom filmu objeví,“ rozčiluje se jeho syn Miroslav Grebeníček, bývalý předseda KSČM, a vyhrožuje filmařům „důsledky“.

Ti však čerpali z historických pramenů a spolupracovali s někdejšími politickými vězni. Roli brutálního velitele věznice hraje Jan Přeučil, který svého otce ve vězení navštěvoval 14 let. Autoři se netají tím, že by svým filmem rádi ovlivnili veřejné mínění před nadcházejícími volbami.