Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Lidé se dívají na politiky jako na fotbal

Kultura

  17:07
Líbí se mi Schwarzenberg a Topolánek, snaží se filozof Tomáš Halík v rozhovoru pro LN na politické scéně najít něco pozitivního.

Pokud se mne ptáte obecně, zda očekávám, že z vedení naší církve zazní vždy v pravý čas kompetentní vyjádření k otázkám veřejného života, odpovídám jako věřící člověk, že zázraky nevylučuji. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

LN Jakou cítíte náladu ve společnosti?
Mizernou. Souvisí to s výsledky voleb, s hádanicemi politiků, nedořešenými korupčními aférami, s finanční krizí. Znepokojující jsou i  sociálně-rasové nepokoje. Tam by ovšem lidi měla nejvíce zneklidnit narůstající podpora běžných občanů severočeských měst neonacistickým bojůvkám, v nichž začínají vidět své jediné ochránce. Lidé ztrácejí důvěru v demokratický systém.

LN Čeho se bojíte vy?
Nejvíc se bojím rozdmychávání protievropských nálad. Jestliže tu vznikne jakási protievropská populistická  „Národní fronta“ – na jedné straně česká větev Libertas, jejíž irský zakladatel je zřejmě agentem KGB, uprostřed protievropská a proruská KSČM a na druhé straně nacionalistické až neonacistické – tedy opět protievropské – bojůvky, to by nemuselo skončit dobře. Na tom absurdním srovnávání Bruselu s komunistickou Moskvou je jedna nesmírně nebezpečná věc. V lidech to probouzí psychologický mechanismus, který tu fungoval v době normalizace - nemůžeme nic dělat, protože nad námi je nějaká mocnost, která nás dusí. Tudíž máme omluvu proto, že budeme jen tak švejkovat, nadávat po hospodách a chalupařit. Teď jsme ale v situaci,  kdy máme konečně  předvést, co umíme. Nic z toho, čím nás „euroskeptici“ strašili, nenastalo. Ale švejkování už zase vystrkuje růžky – vzpomeňte na zcela idiotské heslo „Evropě to osladíme“, svědčící o naprosté ztrátě soudnosti a vkusu.

LN Vy jste pro radar…

Nejsem jeho nadšeným přívržencem, ale chápu důvody pro obranný systém, bude-li se na něm podílet NATO jako celek a považuji za nutné, abychom dali  Rusku jasný signál, že nepatříme do jeho sféry vlivu – i když někteří naši politici nepřiznaně zřejmě do této sféry patří.

LN A jaký má většinově na radar názor církev? Ví se to?
Nikdy jsem žádné oficiální stanovisko neslyšel a pochybuji, že kdy bude vydáno.

LN A není to chyba? Když se podíváte na webové stránky kardinála Vlka, najdete tam samá sakrální témata. Ale nezjistíte, co si myslí o věcech, které lidi trápí. Nevypadá to, že by se církev chtěla otevírat společnosti.
Domnívám se, že církev si v moderní společnosti nemá hrát na mocnost nebo politickou stranu. Jejím posláním je být hlasem, a to hlasem velmi kompetentním a zřetelným. Chápu ovšem, když se vrcholní představitelé církve nechtějí přiklonit na jednu stranu v otázkách jako je radar, volba prezidenta, Lisabonská smlouva, kde mohou mít katolíci právem rozdílné názory. Vrcholní představitelé církve mají odpovědnost reprezentovat všechny. To už je věcí nás ostatních katolíků, kteří si nenárokují a nemohou nárokovat, že mluví "ex cathedra" a  jménem celé naší  církve.

LN Když už kardinál začal používat moderní informační prostředky, může oslovit i ateisty. Možná  to bude znít nevychovaně, ale takhle to vypadá, jako by čekal, až mu papež povolí odchod do důchodu.
Co mám na to říct? S panem kardinálem jsme přátelé přes čtyřicet let a prakticky se všemi našimi biskupy si tykám: pokud tedy cítím ve svědomí, že bych jim k něčemu měl říct ve vší pokoře a úctě kritické slovo, dělám to zpravidla  přímo, a ne přes média. Pokud se mne ptáte obecně, zda očekávám, že z vedení naší církve zazní vždy v pravý čas kompetentní vyjádření k otázkám veřejného života, odpovídám jako věřící člověk, že  zázraky nevylučuji.

LN V některých případech je ale církev aktivní. Třeba při volbě prezidenta mnozí představitelé -například Jan Graubner - lobbovali za Václava Klause. Na vás si zase stěžoval Miroslav Kalousek, že jste na podporu Jana Švejnara rozesílal tak intenzivní maily, až jste nakonec nerozhodnuté volitele od Švejnara odradil...
Kalouskovi asi šlo tolik o zvolení Klause, že pak ze samé radosti a úlevy nedokázal dobře zvážit svá slova. Já jsem tenkrát napsal otevřený dopis volitelům KDU-ČSL, že považuji za velmi nerozumné, aby vedení strany zavazovalo své zákonodárce k jednostranné volbě, když podle ústavy má každý volit podle svého svědomí. A pak jsem jim i biskupům napsal, že budou-li podporu Klausovi při prezidentské volbě spojovat s prosazením restitucí ze strany ODS, tak tímto nemravným obchodem nakonec ztratí čest, žádný majetek nezískají a budou mít jen ostudu. Jako obvykle si někteří nedali říct a jako obvykle na ta slova došlo. Ten můj dopis biskupům byl soukromý. Ale nějakou indiskrecí se druhý den objevil v poště pana Jakla, který hned reagoval. Prý to udělal někdo ze sekretariátu...

LN Co vám vadí na Václavu Klausovi? Církev za jeden z hříchů považuje znečišťování životního prostředí a prezident svými filozofiemi o modré planetě záchranu přírody zrovna nepodporuje...
Václav Klaus se zřejmě z nedostatku svých vlastních pozitivních myšlenek už dávno stále soustředí na nějakou negaci. Když ho iritovaly pojmy nějak spojené s Václavem Havlem, jako např. „občanská společnost“, tak jsem to psychologicky chápal. Pak si začal vytvářet umělé nepřátele a pojmenovávat je těmi neologismy: humanrightismus, endžíouismus... Řekl jsem si: dobrá, rád si hraje se slovíčky. Ale když se dal na popírání důsledků klimatických změn, už to začalo být vážným mezinárodním problémem. Jisté průmyslové koncerny mají zájem na tom, aby nebyly v honbě za zisky omezovány ekologií, proto si platí instituty a „vědce“, kteří jsou ochotni falšovat či dezinterpretovat vědecké výsledky. Tito popírači závažnosti globálního oteplování nejsou ve vědeckém ani politickém světě bráni příliš vážně, takže je pro ně obrovskou devizou, jestliže popularizátorem jejich idejí je hlava státu. A navíc v úřadu, který měl v době prezidentství Václava Havla ve světě obrovskou mezinárodní prestiž. Neměl bych nic proti tomu, kdyby se Václav Klaus tomuto svému koníčku věnoval až ve svém politickém důchodu. Teď těmito „misijními cestami“ škodí pověsti své i vážnosti našeho státu. Za nejhorší považuji však jeho zdržování Lisabonské smlouvy a nevybíravou protievropskou agitaci. Lisabonská smlouva neohrožuje suverenitu státu. Zato ale koriguje nadměrnou suverénnost těch politiků, kteří by se chtěli chovat jako absolutní monarchové ve své zemi a dostanouli nepříjemné otázky, vidí v tom urážku svého majestátu.

LN Pořád mluvíte o Klausovi?
Už jen dodám, že přesto Klausovi nepřeju nic zlého - přeju mu upřímně pokojné Vánoce, zdraví, klidné stáří a nakonec nebe plné letušek.

LN Česká společnost podle vás potřebuje občanskou statečnost spojenou se schopností myslet. Máme tady takové politiky?
Mně se velmi líbí Karel Schwarzenberg, je příkladem gentlemana v politice. A pak... No...

LN To bude všechno?
Odedávna mám rád Petra Pitharta. Po sněmovně bych se rozhlížel dlouho... Mezi europoslanci si velmi vážím Zuzany Roithové. Možná vás překvapím, ale začal jsem si vážit i Mirka Topolánka: tím, jak chlapsky přijal porážku své strany a různé podrazy svých spolustraníků, ubrečených nad odchodem „tatíčka“. A tím, kolik se už naučil na evropské scéně, vyrostl nejen v mých očích. Poklausovská ODS, dokáže-li se skutečně vyrovnat i s jinými stíny minulosti, může být možná jednou věrohodná i pro mnoho těch, kteří jí dosud nemohli přijít na jméno. Zejména pro mnoho mladých a vzdělaných lidí, kteří mají už dlouho pocit, že nemají koho volit. Možná ODS pomůže i odchod nejproblematičtějších lidí do Libertas - ta by si za vůdce jistě zasloužila komunistickou prezidentskou kandidátku Bobošíkovou, přebornici v převlékání rudých a modrých triček, a neměla by zapomenout na Vladimíra Železného, který jistě bude vděčný za jakýkoliv typ poslanecké imunity.

LN Jiří Paroubek coby premiér tvrdil, že politika je pro něj poslání, které dostal možná od nějaké vyšší bytosti. Jak katolický kněz vnímá taková prohlášení?
V této věci jsem Vyšší bytost nikdy nekonzultoval, netuším tedy, zda by tento odvážný výrok autorizovala.

LN Co podle vás politici vzkazují lidem? Čemu mají věřit?
Tady vyrostla kasta lidí, které vůbec nezajímá, jak věci jsou. Kteří prostě jen odříkávají to, co na základě zaplacených průzkumů veřejného mínění chce určitá „cílová skupina“ slyšet. Neměli bychom zapomenout na to, že nacismus v Německu a komunismus v Čechách se nedostaly k moci nějakou násilnou revolucí... Když demokratičtí vůdci přestávají být věrohodní, lidé přestávají důvěřovat demokracii a vyhlížejí nejrůznější spasitele, kteří mávají tvrdou pěstí. To je strašně nebezpečné. V rámci globalizace moc ekonomie předbíhá politickou moc. Navíc politická i hospodářská demokracie předpokládá určité kulturní prostředí a morální klima. Tohle byl můj odvěký spor s Václavem Klausem a zastánci jednostranného ekonomického pohledu, který byl marxismem naruby. Mnoho z těch našich pravicových politiků získalo své jediné politické a filozofické vzdělání ve večerních kurzech marxismu-leninismu a ti si v těchto schématech pouze překlopili znaménka. Jednou z příčin současné finanční krize je právě ona jednostranně ekonomická teorie, která podcenila morálku. Profesora Švejnara jsem podporoval i proto, že je představitelem novějšího typu ekonomického myšlení, které nespoléhá jen na mechanismy trhu, ale bere v úvahu i kulturní, sociální, ekologický a morální kontext.

LN Zmínil jste spasitele. Ti fungují i na církevní půdě. Občas používáte termín náboženský trh a odmítáte tu „blyštivou a neposkvrněnou nabídku“...
Kdyby se nějaký takový samozvaný mesiáš dostal do katolického semináře, vyhodí ho nejpozději ve druhém ročníku. Já jsem znám tolerancí v náboženské oblasti, ale to neznamená, že člověk lehkomyslně podceňuje možnosti zneužití náboženství. Člověk je „nábožensky nevyléčitelný“. A pokud jsou ze života společnosti vytěsněny ty tradiční instituce nebo pokud neplní kultivující roli v jejím duchovním životě, často nastupují do uvolněného prostoru pseudonáboženství, která mohou mít velmi destruktivní charakter.

LN Chápu, že lidé věří mesiášům někde v Kongu, kde hraje hlavní roli exorcismus. Ale proč tady je tolik lidí nadšeno třeba z Daniela Landy, který byl v hnutí Ordo Lumen? I vy jste o tomto hnutí mluvil pozitivně.
Daniel Landa je asi velmi specifická postava, neznám ho natolik, abych se o něm mohl vyjadřovat. Ale viděl jsem v tom hnutí řadu lidí, kteří chtějí udělat něco dobrého pro společnost. Dokonce bych řekl, že mají smysl pro „rytířské ctnosti“...

LN Myslíte třeba Komorouse?
Teď jsem měl na mysli třeba Ondřeje Vetchého. To je čestný chlap, který je ochoten rvát se za to, co cítí jako dobré, a má přirozený cit dobro a zlo rozlišovat. Jinak se ale k jednotlivým lidem nechci vyjadřovat.

LN Mluvíme o hrstce lidí. Jinak to spíš vypadá, že většinou lidé večer sednou k televizím a vypnou ji, když jdou spát. Politici v klidu vládnou, zatímco jejich voliči koukají na nekonečné seriály.
Já jsem ledacos napsal o pseudonáboženské roli médií. Média dnes přebírají řadu sociálních rolí náboženství: ovlivňují styl myšlení, nabízejí významné symboly a „velké příběhy“, interpretují svět, jsou pro mnohé kritériem pravdy a důležitosti informací. Problém je v obsahu. Tím je často laciný průmysl zábavy. Znepokojuje mě, že lidé jako druh zábavy sledují už i politickou scénu. Na volbu prezidenta a na kongres ODS se dívají jako na fotbal. Za doby komunismu, když jsme pustili televizi, jsme si říkali: „Tak čím nás zase budou chtít oblbnout?“ A tady už velmi málo lidí bere politiku vážně. Stala se předmětem ironického sledování, naštvání, zábavy. Lidé si pouští v televizi politiky jako seriál.

LN Vy chodíte volit?
Chodil jsem vždycky volit, avšak při těch posledních volbách jsem měl opravdu velký problém. Mezi volitelnými stranami začínám mít problém, s kterou se mohu alespoň částečně ztotožnit.

LN Občas si postesknete nad vysokým věkovým průměrem v církvi. Myslíte si, že to je podobný problém jako ve společnosti? Je to otázka generační výměny? Až potom zmizí z církve i společnosti bolševické manýry?
Na to bych nespoléhal. Nefandím heslu „mladí do politiky“. Do politických funkcí by měli jít lidé, kteří už něco v životě zažili a dokázali, mají zkušenosti, vzdělání a už se osvědčili v povolání. Když do politiky přicházejí lidé osobnostně nezralí a nevyrovnaní, dělají své straně jen problémy jako Stropnický u zelených. Také nebývají rezistentní vůči tlakům, skákají snadno na lep jako ten Morava v ODS. Pro nezralé lidi jsou moc a věci s ní spojené příliš velkým pokušením. Hodně těchto lidí se chorobně drží u moci za každou cenu, protože vědí, že nic jiného neumějí a mimo specifický svět politiků by v běžném životě nejspíš neobstáli.

LN Každé léto na pět týdnů mizíte na samotu, bez telefonu, novin, televize. Jen vám někdo na smluveném místě v košíku nechává jídlo. Musí to být šok, vracet se.
Každý rok zápasím s pokušením být poustevníkem navěky. Ale pořád mám pocit, že tu ještě mám nějaké úkoly. Jedna věc je ale vždy povzbuzující. Když si po pěti týdnech přečtu noviny nebo pustím zprávy, vidím, že jsem zas o nic nepřišel.

LN Tak bylo to takové veselé povídání, že. Na Štědrý večer máte půlnoční mši, kterou bude přenášet Český rozhlas. Předpokládám tedy, že se budete snažit své poselství rozšířit i mezi nevěřící. Čím chcete lidi povzbudit?
Kázání ještě připravené nemám. Ale jedno útěšné vánoční přání bych měl: Spasitel se narodil v chlévě. Snad tedy nebude váhat vstoupit i do současného stavu naší země a nadělí nám to, co teď budeme nejvíc potřebovat: schopnost svobodně a kriticky myslet, mít humorný nadhled, statečnost, důvěru a trpělivost.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...