Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Limonádový Joe nebo Ztracenci. Dokument připomene filmového všeuměla Jiřího Brdečku

Kultura

  18:00
PRAHA - Na Vánoce uplyne sto let od narození Jiřího Brdečky. Výtvarník, kreslíř, ilustrátor scenárista i režisér se velkou měrou podílel na řadě divácky oblíbených českých filmů. Režisér Miroslav Janek k jubileu chystá dokumentární film. Snímek doprovodí i retrospektivní výstava v Praze.

Nesmrtelný snímek Limonádový Joe aneb Koňská opera. foto: REPRO LN

Universum Brdečka, celovečerní dokument režiséra Miroslava Janka a scenáristky Terezy Brdečkové, vstoupí do českých kin 21. prosince. Letos na Štědrý den by se scenárista, režisér, kreslíř a publicista Jiří Brdečka dožil 100. narozenin. Jedna z nejvýraznějších osobností českého filmu, mj. autor či spolutvůrce scénářů ke snímkům Limonádový Joe, Adéla ještě nevečeřela, Tajemství hradu v Karpatech nebo Císařův pekař a Pekařův císař, stojí za mnoha hity české kinematografie.

Tajemný hrad v Karpatech. Scénář napsal Jiří Brdečka spolu s Oldřichem Lipským....
Z dokumentu Universum Brdečka. Umělcova dcera Tereza Brdečková.

Celovečerní dokument natočil režisér a čtyřnásobný držitel Českého lva Miroslav Janek (Občan Havel, Olga, Filmová lázeň, Normální autistický film). Jeho snímek o Brdečkovi plyne zcela přirozeně jako nenucený hovor s blízkými hlavního hrdiny, včetně jeho dcery, novinářky a spisovatelky Terezy Brdečkové.

Tvůrci ve filmu o Brdečkovi, který proslul nejen svou spoluprací s Jiřím Trnkou, Janem Werichem nebo Oldřichem Lipským, ale ve světě se proslavil jako respektovaný režisér animovaných filmů, nepoužívali kromě jediného žádné dobové archivní záběry.

Scenárista a režisér Jiří Brdečka.

„Ve snaze najít nějaký jazyk pro tento film jsme od začátku vyloučili rozhovory s pamětníky – oni tedy už stejně skoro žádní nejsou – a zároveň jsme se rozhodli nepoužívat dobové archivy, protože by to mohlo vést ke stereotypní ilustrativnosti. A my jsme toužili dostat se dovnitř Brdečky. Potřebovali jsme veškerý filmový čas jenom pro něho,“ říká režisér Miroslav Janek. 

 U příležitosti nedožitých stých narozenin Brdečky se bude konat na Chvalském zámku v Praze také retrospektivní výstava nazvaná Jiří Brdečka: 100 let – Od Limonádového Joa k zázrakům animace. Interaktivní výstava určená dospělým i dětem bude k vidění od 16. prosince letošního roku do 1. dubna 2018.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...