Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

LN: Černý přemýšlí, co s Entropou

PRAHA - Podle Davida Černého se do konce tohoto týdne rozhodne, kam poputuje jeho kontroverzní plastika Entropa, až skončí české předsednictví EU. S největší pravděpodobností to bude nedávno otevřená holešovická Kunsthalle Dox.

Entropa foto: DOMINIQUE FAGET AFP

Spekulací kolem budoucího umístění Entropy je celá řada – zavěsit plastiku na budovu Nové scény mělo údajně i Národní divadlo, ale nakonec od záměru ustoupilo. „Do konce týdne bude jasné, co se s ní stane. Zatím řešíme jedno ze dvou míst, kde by plastika mohla být. Jsou dvě varianty ze dvou uměleckých prostředí, v jednání jsou Karlínské haly, ale spíš to vypadá, že by to mohl být holešovický Dox,“ vysvětlil David Černý v rozhovoru pro Lidové noviny. 

Chystá David Černý další překvapení?
Nejde však jenom o umístění  plastiky po skončení našeho předsednictví, spekuluje se i o tom, zda ještě David Černý nechystá její oživení. Při nedávné debatě s veřejností o Entropě na půdě Britské rady v Bruselu dostali David Černý a teoretik z jeho týmu Tomáš Pospiszyl otázku, jestli zvuky, které se linou z Irska v podobě dud, vybrali záměrně, nebo nahodile.

Tazatel prohlásil, že je Ir, a dodal: „Moje známá se zabývá folkovou hudbou a řekla mi,  že to je mix velšské a skotské hudby. Tedy vlastně britské, a ne irské. Byl to váš záměr?“ Černý s Pospiszylem se usmáli, podívali se na sebe a trvalo jim notnou chvilku, než přišli s odpovědí. „Podívejte, dílo visí šest týdnů a bude viset do konce června. Nechte ho, a uvidíte,“ řekl Černý. Tomáš Pospiszyl ho doplnil. „Všechno má svůj čas. Je možné, že se na Entropu budete v červnu dívat jinak než teď. Ještě neřekla poslední slovo.“

Další podrobnosti
o budoucnosti Entropy
si přečtěte v úterním vydání deníku

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!