Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Gabčík s Kubišem točí v Brdech. Na sněhu uprostřed léta

Kultura

  23:24
HEJLÁK (VOJENSKÝ ÚJEZD BRDY) - Zasněženým a zmrzlým lesem projíždí nákladní auto se dvěma mladými muži. Píše se začátek roku 1942 a uvnitř vozu sedí parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří o několik měsíců později zlikvidují zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Producent David Ondříček (vlevo) a režisér Sean Ellis. Filmaři v parném létě zasněžili Brdy. foto:  Michal Růžička, MAFRA

To je jedna ze scén připravovaného velkofilmu Anthropoid, již režisér Sean Ellis točil v úterý u letiště Hejlák v Brdech. A nevadilo, že rtuť teploměru o několik příček překonala hranici třiceti stupňů.

Natáčení snímku Anthropoid v Brdech.
Natáčení filmu Anthropoid probíhalo v Brdech.

„Ten sníh je z celulózy,“ ukazuje Darja Špačková, produkční štábu, do „zasněženého“ smrkového lesa. „Až se dotočí, nastoupí šedesát lidí a s lopatami a smetáky to uklidí,“ směje se.

S podporou ministerstva obrany

Snímek Anthropoid podporuje a také jeho vzniku významně pomáhá Ministerstvo obrany České republiky. Ministr obrany Martin Stropnický se s filmaři setkal v úterý v rámci natáčení jedné z exteriérových scén v lesích ve Vojenském újezdu v Brdech.

„Není mnoho námětů ryze českých, které by překročily naše hranice. Tento příběh obrovské statečnosti, vlastenectví a ochoty za svou zemi položit životy je natolik silný, že bezesporu do světových kin patří,“ říká Martin Stropnický.

Producent David Ondříček a Martin Stropnický na lokaci v Brdech.

Pozor na fanynky

Nabídka ministerstva obrany na bezplatný pronájem vojenského újezdu byla pro filmaře velmi lákavá. A nejen kvůli nedotčené přírodě a blízkosti hlavního města. Tvůrci uvítali i fakt, že do prostoru mají civilisté vstup zakázán. Důvodem je hlavní hrdina Jamie Dornan, který hraje Kubiše. Proslavil se ústřední rolí ve snímku Padesát odstínů šedi a pro část ženského publika se stal idolem. Několik žádostivých fanynek prý přesto proniklo i do brdských lesů, jen aby jej mělo šanci vidět.

 

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...