Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Londýnská aukční síň nabídne kresbu medvědí hlavy od Leonarda da Vinciho

Kultura

  20:36
Londýn - Londýnská aukční síň Christie’s v červenci nabídne kresbu medvědí hlavy, jejímž autorem je Leonardo da Vinci. Odhaduje se, že drobné dílo se prodá za osm až 12 milionů liber (236 až 354 milionů Kč). Pokud by takové ceny dosáhlo, šlo by o dosud nejdražší kresbu tohoto mistra italské renesance.

Kresba medvědí hlavy od Leonarda Da Vinciho. foto: Reprophoto/ Aukční síň Christies

Italové podrobí testu DNA pramen vlasů Leonarda da Vinci

Uvedla to agentura Reuters. Leonardo da Vinci je mimo jiné také autorem obrazu Salvator Mundi (Spasitel světa), který se v roce 2017 prodal za více než 450 milionů dolarů, a stal se tak nejdražším obrazem, jaký se kdy v dražbě prodal.

Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci: Poslední večeře páně

Kresba s příznačným názvem Hlava medvěda má rozměry sedm na sedm centimetrů. Vyvedená je podobně jako jiné Leonardovy kresby stříbrným hrotem na bledě béžovém papíře.

Podle aukční síně jde o jednu z méně než osmi existujících kreseb od tohoto umělce, které jsou v soukromém vlastnictví. To lze vysledovat k britskému představiteli romantismu, malíři Thomasi Lawrencovi. Po jeho smrti v roce 1830 připadla prodejci umění Samuelovi Woodburnovi, který dílo v roce 1860 prodal aukční síni za 2,5 libry (dnes 73 Kč). Nynější vlastník kresbu získal v roce 2008.

Leonardo da Vinci uměl psát i malovat oběma rukama, tvrdí studie

Hlava medvěda bude od soboty 8. května k vidění v aukční síni Christie’s v New Yorku, ještě tento měsíc se přesune do Hongkongu a v červnu bude vystavena v Londýně. Dražbu aukční dům plánuje na 8. července.

Autor: