Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Londýnské muzeum voskových figurín Madame Tussauds otevře pobočku v Praze

Kultura

  17:27
Londýn/Praha - Muzeum voskových figurín Madame Tussauds otevře koncem roku první pobočku v Praze. Provozovatel slavného muzea se na propůjčení licence domluvil s českou společností Wax Museum - Svět zábavy. V tiskové zprávě o tom dnes informovala skupina Merlin Entertainments, pod kterou Madame Tussauds spadá. "Jsme potěšeni, že můžeme v Praze společně se zkušeným partnerem otevřít první českou pobočku Madame Tussauds," uvedl Chris Scurrah zastupující Merlin Entertainments. Pražské muzeum informaci potvrdilo.

Voskové figuríny prince Harryho a jeho snoubenky Meghan Markle. foto: Reuters

Společnost Wax Museum - Svět zábavy vlastní v centru Prahy muzeum s figurínami slavných osobností; od 4. února je expozice uzavřená kvůli rekonstrukci. Spolupráci s muzeem Madame Tussauds dnes ČTK bez bližších podrobností potvrdil zakladatel pražského muzea voskových figurín Zdeněk Kočík.

První muzeum voskových figurín bylo v Praze otevřeno 29. března 1997. K pražské expozici se později přidaly pobočky Wax Museum na Karlštejně a v Českém Krumlově.

Základem londýnského muzea se staly voskové figuríny francouzské výtvarnice Marie Tussaudové. Muzeum je turistickým lákadlem nejen Londýna, a díky pobočkám i řady dalších měst po celém světě. Tussaudová první figuru vytvořila v roce 1777, v Londýně se stálá expozice Tussaudové otevřela v roce 1884. Tussaudová se vše naučila od lékaře Philippa Curtiuse, kterému dělala hospodyni a který se zabýval zhotovováním voskových modelů pro lékařské účely. 

Muzeum Madame Tussauds v Tokiu přidalo k voskovým figurínám Kate a Williama tematickou výzdobu.

Výroba jednoho mistrovského díla dnes zaměstná 20 zkušených sochařů až čtyři měsíce. Během modelování soch je použito přes 500 reálných tělesných rozměrů, skutečné vlasy jsou figurínám připevňovány jeden po druhém a pro docílení co nejpřirozenějšího tónu pleti je potřeba několika vrstev nátěru a speciálního tónování.

V roce 2014 byla v Praze otevřena také pobočka slavného pařížského muzea voskových figurín Grévin, které ve Francii funguje od konce 19. století. Po čtyřech letech toto pražské muzeum změnilo majitele a vznikla nová kulturně - společenská atrakce představující vedle figurín celebrit také historii čokolády.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...