Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Shakespearovské divadlo přiveze Hamleta do KLDR i do Česka

Kultura

  15:00
Představení v Severní Koreji se odehraje v rámci rozsáhlého světového turné "Globe to Globe" v srpnu 2015. Velkolepé turné na oslavu 450. výročí narození Williama Shakespeara začne letos v dubnu a londýnský soubor s ním chce objet všechny země světa. Organizace Amnesty International má k návštěvě Koreje výhrady, bojkot ale nedoporučila.

Pomsta Shakespearovi - film Rolanda Emmericha Anonym foto: Falcon

Zápletka Hamleta se točí kolem rodinného sporu, v jehož rámci Hamlet nakonec zabije svého strýce. To by mohlo v Severní Koreji probudit vzpomínky na nedávné události, kdy vůdce Kim Čong-un nařídil v prosinci loňského roku popravit svého strýce, generála Čang Song-tcheka. K trestu smrti ho odsoudil 12. prosince 2013 soud na základě celé škály obvinění včetně korupce a rozvracení státu. Čang byl přitom do té doby považován za číslo dvě v hierarchii severokorejského režimu.

Folio Shakespearových dramat.

Na cestě kolem světa se zastaví i v Praze

Divadlo Globe slíbilo vyslat hereckou společnost "šestnácti výjimečných mužů a žen" - 12 herců a čtyř jevištních techniků - do každé země světa. Obří turné začne 23. dubna letošního roku. Nápad na něj vzešel z festivalu, který se v divadle Globe konal před dvěma lety a 37 divadelních společností z 37 zemí světa při něm na londýnském domovském jevišti odehrálo kompletní dílo Williama Shakespeara.

ČTĚTE TAKÉ

"Výjimečný duch tohoto festivalu" vedl Globe k rozhodnutí uspořádat turné s Hamletem po všech zemích světa. "Rozhodli jsme se, že každá země znamená každá země. Hamlet dokáže pobavit a oslovit každého bez ohledu na to, kde na světě je," uvedlo divadlo v prohlášení. "Jako všechna z nejlepších uměleckých děl Hamlet vyvolává diskusi a dialog." Společnost na svých stránkách uvádí, že by měla vystoupit také na Pražském hradě, a to letos 25. června.

Boj se svědomím představitelé Koreje neznají, upozorňuje Amnesty

Skupina na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) vyzvala divadlo, aby se "seznámilo s realitou země", než do ní vyrazí, ovšem zdržela se výzvy, aby Globe Severní Koreu bojkotoval. "Žádná tragédie se nedokáže ani přiblížit utrpení, v němž žije 100.000 lidí uvězněných v místních vězeňských táborech, kde mučení, znásilňování, hladovění a popravy jsou na denním pořádku," uvedla AI v prohlášení. "Je temná ironie, že se Hamlet točí kolem prince bojujícího s vlastním svědomím. Kim Čong-un není Hamlet. On žádné známky zápasu s vlastním svědomím nejeví," dodala AI.

Autoři: ,