Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Louskáček versus Myšák Plyšák. Národní divadlo uvede nové nastudování baletu

Kultura

  12:00
PRAHA - Na scéně Národního divadla bude mít 3. prosince večer premiéru nové nastudování klasického baletu Louskáček. Inscenoval ho šéf baletního souboru ND Petr Zuska, který se drží klasického choreografického jazyka, ale v příběhu se více vrací k literární předloze baletu. Tím je text německého romantického spisovatele E. T. A. Hoffmanna Louskáček a myší král, a Zuskova inscenace se proto jmenuje Louskáček a Myšák Plyšák.

Louskáček a Myšák Plyšák. Andrea Kramešová, Francesco Scarpato foto: Martin Divíšek

Šéf baletu ND ve své choreografii vánoční čas, s nímž je příběh spjatý, obohacuje ještě o dobu, kdy přichází Mikuláš, a děj zasazuje do pražského prostředí. Mikuláš s čertem a andělem na scénu přinášejí také ořech, který k louskáčku nutně patří, avšak ve známých baletech se vůbec nevyskytuje. Na výtvarně propracovanou a poutavou scénu z něj vyskočí plyšový myšák, který se stává druhou důležitou postavou baletu.

Představení má také dva průvodce, Já a Ty, kteří diváky zavedou do děje a pak provázejí děti, které jsou hlavními hrdiny původní pohádky, kouzelnou zemí. V premiérovém obsazení je v jejich rolích objeví Klára Jelínková a Štěpán Pechar, maminku a tatínka budou na premiéře tančit Miho Ogimotoová a Giovanni Rotolo, hlavní dětské role ztvárňují Anna Vocelová a Martin Balabán. Mikuláše tančí Jiří Kodym a čerta Ondřej Vinklát, jako Hvězda vystupuje Nikola Márová.

Louskáček a Myšák Plyšák. Andrea Kramešová, Francesco Scarpato
Louskáček a Myšák Plyšák - Nikola Márová.

Scénu pro inscenaci připravil Pavel Svoboda, kostýmy Alexandra Grusková, světelný design: Daniel Tesař, animaci vytvořil Šimon Koudela a Karel Mařík.

Zuska odhaduje, že v historii vznikly již desítky verzí tohoto baletu. Některé jsou klasičtější, tradičnější a konzervativní, navazující na odkaz Mariuse Petipy a Lva Ivanova, jiné dramaturgicky podobné, ale již novátorské choreograficky, část tvoří pohledy velice originální, svébytné a revoluční. Zuskova verze Louskáčka je průnikem všech těchto aspektů. „V něčem je tak trochu převrácený, v mnohém dá se říci český. Přičemž respektuji Čajkovského nádhernou muziku, adaptuji se do základních rámů Petipovy zkratky a snažím se tu a tam dotknout symbolů a archetypů Hoffmanových a tím vytvořit příběhu logiku i přesah,“ říká Zuska.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!