Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Loutka plná energie. Balet Národního divadla uvede světovou premiéru svých novinek na internetu

Phoenix - Puppet - Douglas Lee. foto: ND - Serghie Gherciu

PRAHA - Balet Národního divadla i přes koronavirová omezení nezahálí. Dva nové kousky představí již brzy na sociálních sítích a serveru YouTube. Stojí za nimi dva špičkoví choreografové Douglas Lee a Alejandro Cerrudo.
  18:00

Ve čtvrtek 18. 3. 2021 v 19 hodin uvede Balet ND online dílo Puppet (choreografie Douglas Lee) a za týden nato 25. 3. 2021 v 19 hodin Dos soles solos (choreografie Alejandro Cerrudo) ve světové premiéře na Youtube kanále Baletu ND.

Phoenix - Puppet - Douglas Lee.
Phoenix - Dos soles solos - Alechandro Cerrudo.

„Můj balet se jmenuje Puppet (Loutka). Velmi rád využívám pružnosti lidského těla, abych vytvořil krásu, nicméně myšlenka loutkohry naznačuje použití vnější síly, která tanečníkem pohybuje a ohýbá jej mnohdy až do nepřirozených úhlů. To vše na sále zkoumám. Symbolické postavy jako loutka probouzejí v lidech tvořivost a fantazii. Je to stejná energie, která diváky táhne do divadla na balet,“ představuje své dílo Lee.

Cerrudo volil jiný postup: „Když přijdu na baletní sál, už nepřemýšlím o slunci, smrti ani znovuzrození. Jen poslouchám hudbu a pozoruji tanečníky a postupně spolu vytváříme něco nového. Napadá mě k tomu citát od Chrise McCandlesse: Životní radost se rodí z nových zážitků, neexistuje větší potěšení, než mít před sebou horizont, který se neustále mění a na němž každý den vychází nové, jiné slunce.“

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...