Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Lucie Bílá připravila vánoční album s hosty Radůzou a Toužimským

Kultura

  18:09
PRAHA - Zpěvačka Lucie Bílá navazuje nahrávkou Bílé Vánoce II. na svou úspěšnou vánoční kolekci provázenou koncerty, kterou vydala už před sedmi lety. Novinka nabízí 13 písní natočených s dramaturgem a kapelníkem Petrem Maláskem včetně překvapivého spojení s písničkářkou Radůzou nebo zpěvákem metalové skupiny Arakain Janem Toužimským.

„Když jsem vydala první vánoční album, věděla jsem, že nebude poslední. Nanovince mám krásné hosty včetně zpěváka Honzy Toužimkého a neskutečné texty od Vaška Kopty a Radůzy, se kterou jsem si zazpívala i duet Marie a svatá Anna,“ řekla Bílá.

Radůza na desku napsala devět textů, a to přesto, že na konci září vydala své první vánoční album, Studna v poušti. „Radůza se do toho pustila tak, že texty byly rychle hotové. Spolupráce s ní byla úžasná, chtěla jsem, aby si náš duet dala i na svoji desku, ale už bylo pozdě,“ uvedla Bílá.

Lucie Bílá s Arakainem na Točníku rozehnala dešťové mraky

Druhý duet Zvon volá nás s textem Jana Macků s Bílou zpívá Toužimský z Arakainu, který je i autorem písně. Toužimský bude také hostem vánočních koncertů Bílé. „Honza mě vzal do hluku Arakainu a já jeho do ticha vánočních koncertů,“ připomněla jejich vzájemnou spolupráci.

Bílá bude s programem Bílé vánoce II koncertovat během prosince v Česku i na Slovensku. V pražském Hudebním divadle Karlín vystoupí na svatou Lucii 13. prosince. „Po sedmi letech nabídnu jiný repertoár. Vrcholem turné pro mě budou dva koncerty 17. prosince v kulturním domě v Otvovicích, kde jsem začínala a kde asi jednoho dne svoji kariéru ukončím,“ podotkla Bílá.

Bílá je komerčně jednou z nejúspěšnějších tuzemských zpěvaček. Před šesti lety dostala od ředitele české pobočky vydavatelské společnosti EMI (dnes Warner Music) Vladimíra Kočandrleho křišťálovou desku za milion prodaných nosičů. Přes sedmi lety za prodej více než 50.000 nosičů projektu Bílé Vánoce obdržela multiplatinovou desku. V roce 2013 převzala platinovou desku za prodej nahrávky CD a DVD Bílé Vánoce v Opeře Live.

Zatím poslední studiové album se stručným názvem Hana vydala zpěvačka loni. Poté obhájila vítězství v kategorii Nejlepší zpěvačka a převzala devatenáctého Českého slavíka. Letos je opět favoritkou divácké ankety, jejíž výsledky budou vyhlášeny 25. listopadu. „Není to na mě, já pracuju stále stejně a nedělám něco jako volební kampaň. Samozřejmě, že by se mi dvacátý slavík líbil, ale těch devatenáct přece také není málo,“ konstatovala.

Příští rok Bílá mimo jiné plánuje účinkování v novém muzikálu Sestra v akci v Hudebním divadle Karlín, natáčení nové desky a letní turné s kapelou Arakain.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!