Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Maďarský pohled na Hrabala. Spisovatelova galaxie se otevírá návštěvníkům

Kultura

  14:00
PRAHA - Výstava Momentky z Hrabalovy galaxie, která počínaje čtvrteční vernisáží potrvá po celý únor ve výstavních prostorách Nové scény Národního divadla, ukáže pohled Maďarů, žijících v České republice, na jednoho z našich nejvýznamnějších moderních spisovatelů.

Spisovatel Bohumil Hrabal. foto: Archiv Mafra

Výstavu pořádá Svaz maďarských lékařů a přírodovědců v České republice, Národní divadlo a Maďarský kulturní institut. Autory výstavy jsou členové Spolku přátel Černého vola, který byl založen ve stejnojmenné pražské pivnici, jež má dlouholetou intelektuální a literární tradici. „Oslovil nás posvátný vztah Bohumila Hrabala k božskému nápoji, zlatavému moku v orosené sklenici, neboť i pro nás je pivo nektarem bohů. Především ale obdivujeme osobnost spisovatele, jeho svět. Již řadu desetiletí se touláme Hrabalovou galaxií. Čteme jeho novely, romány a básně, studujeme literaturu o něm, sledujeme filmy, spojené s jeho životem i dílem, navštěvujeme místa, kde žil,“ vyznávají se vystavovatelé.

Bohumil Hrabal v únoru roku 1994.
Vypravěč a milovník života Bohumil Hrabal.

Náplní expozice jsou tradiční i velmi osobité až bizarní výtvarné objekty, psané prozaické i básnické texty na hrabalovská témata, fotografie nebo sbírka článků o Bohumilu Hrabalovi. Nejde ovšem o pouhou sbírku kuriozit a uměleckých děl na jedno téma, autoři výstavy jí dávají filozofický rozměr – ten byl ostatně setrvale přítomen i ve spisovatelově tvorbě: „Výstava je koncipována hermeneuticky, tedy prostřednictvím filologické a filozofické nauky o metodách správného chápání a výkladu pojmů. Pro tvůrce výstavy je způsob její realizace přirozeným uskutečněním hermeneutických procesů, porozumění a vysvětlení. Vystavená díla byla tvořena v duchu hegelovského postoje, podle nějž ,duše nachází sama sebe v různých formách‘, v souladu s názorem Hanse Roberta Jausse, že historické texty mohou být navráceny do života také pohledem interpreta,“ vysvětlují v katalogu.

Výstava Momentky z Hrabalovy galaxie bude otevřená denně. Dosud byla v odlišných podobách představena třiadvacetkrát, ve třech zemích.

Autor: