Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Mafián promluvil. Stopa ukradeného Caravaggia se objevila po padesáti letech

Kultura

  6:00
PALERMO/BERN - V roce 1969 ukradla pravděpodobně italská mafie v jedné z největších uměleckých loupeží v historii Caravaggiův obraz Adorace. Po obrazu se slehla zem a lovci ukradených děl po něm bezvýsledně pátrali. První přímá stopa se nejspíše objevila až teď, když jeden z bývalých mafiánů podal svědectví o tom, že je obraz nejspíše ve Švýcarsku.

Caravaggio - Adorace (1609). foto: wikimedia commons

Italský barokní mistr Caravaggio namaloval obraz Adorace (jiným názvem také Narození Krista se svatým Františkem a svatým Vavřincem) v roce 1609, pouhý rok před svou smrtí. Šlo o velmi působivý obraz namalovaný umělcem zdokonalenou technikou šerosvitu (chiaroscuro), jehož prodejní cena je nyní odhadována na 20 milionů dolarů (441 milionů korun).

V říjnu 1969 ho z Oratoře svatého Vavřince v italském Palermu odnesli dva neznámí muži. Za nejpravděpodobnějšího původce loupeže byla označována italská mafie, ačkoliv přímé důkazy se nikdy nenašly. Adorace se postupem času dostala na špičku seznamu ukradených děl, který vede americká FBI. Během let se objevila řada tvrzení o osudu obrazu, hlavně od bývalých členů mafie. Téměř všechna tato tvrzení ale byla nepodložená nebo v přímém rozporu se skutečností. S poslední takovouto teorií přišel v roce 2009 gangster Gaspare Spatuzza, který tvrdil, že byl obraz ukrýván na jisté italské farmě, kde byl zničen prasaty a krysami. Neměl pro to ale jediný důkaz.

Caravaggio - Adorace (1609).

Je tohle konečně ta pravá stopa?

Bývalý mafián Gaetano Grado řekl italským vyšetřovatelům, že byl obraz po krádeži v držení „šéfa všech šéfů“, mafiána Gaetana Badalamentiho. Badalamenti byl hlavou sicilského drogového syndikátu, který využíval italské pizzerie pro distribuci drog po celé Americe. Ačkoliv byl Badalamenti zatčen v roce 1984, před svým uvězněním údajně stihl obraz údajně prodat švýcarským sběratelům umění.

Obraz je tak pravděpodobně nedotčen a čeká na své nalezení. Gradova výpověď je navíc nejspíše opravdu důvěryhodná, což nepřímo potvrzují i úřady. „Máme dostatek důkazů, abychom spustili nové vyšetřování a požádali švýcarské úřady o spolupráci,“ sdělil médiím Rosy Bindi, vedoucí italské komise proti organizovanému zločinu. „Chceme ten obraz najít a vrátit ho zpět na Sicílii.“

Caravaggio: Jidášův polibek
Portrét Caravaggia od Ottavia Leoniho, 1621.

V roce 2015 vznikla reprodukce originálu, která dnes visí v Oratoři svatého Vavřince. Ztraceny jsou i další dva Caravaggiovy obrazy, Phyllis a Svatý Matouš s andělem, jež byly zničeny během druhé světové války. Naopak v roce 2016 se jeden z malířových ztracených obrazů našel v domě ve francouzském městě Toulouse. Když majitelé domu šli opravit střechu, do které zatékalo, našli na půdě ukrytý originál Zavraždění Holoferna. Cena tohoto obrazu byla vyčíslena na neuvěřitelných 120 milionů euro (více než 3 miliardy korun).

CARAVAGGIO (vlastním jménem Michelangelo Merisi)
1571 až 1610

Italský malíř. Začínal jako manýrista, později byl jedním z čelních představitelů barokní malby. Proslul hlavně díky realističnosti svých maleb, pro které čerpal z biblických a antických motivů. Výrazným prvkem v jeho malbě byl tenebrismus, střídavá hra tmy a světla, kterou zobrazoval pomocí své signaturní techniky šerosvitu. Měl velký vliv na českého malíře Karla Škrétu.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!