Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Mafiáni neznají slitování. Očekávaná Scorseseho novinka se divákům představí již v září

Kultura

  18:00
Biografický snímek Irishman (Ir) vypráví o zlatých časech americké mafie. V hlavních rolích se představí Al Pacino, Robert De Niro nebo Joe Pesci.

Ustupte! Snímek Irishman (2019). Režie: Martin Scorsese. foto: NYFF

Frank Sheeran (Robert de Niro) sice pochází z chudé rodiny, ale vypracoval se až na špičkového gangstera a nelítostného zabijáka. Údajně vlastnoručně připravil o život 25 lidí. Jedním z nich byl i známý mafián Jimmy Hoffa (Al Pacino). Snímek vzniká na motivy knihy Irčan aneb Tak vy malujete kvartýry (česky Leda, 2018) spisovatele Charlese Brandta. 

Robert De Niro a Joe Pesci. Snímek Irishman (2019). Režie: Martin Scorsese.
Al Pacino, Ray Romano a Tommy McInnis. Snímek Irishman (2019). Režie: Martin...

Robert De Niro je dvorním hercem Martina Scorseseho, vystupoval hned v devíti jeho filmech. Pro Ala Pacina půjde ale o úplně první spolupráci s oceňovaným režisérem, který má na kontě filmy jako Vlk z Wall Street, Mafiáni nebo Zuřící býk. Scénář k Irishmanovi napsal taktéž velmi oceňovaný Steven Zaillian (Americký gangster, Tlumočnice, Schindlerův seznam). Film je rozhodně v dobrých rukou. 

Snímek má udávaný rozpočet 200 milionů dolarů, což z něj jednoznačně dělá nejdražší Scorseseho film. Netflix, který film produkuje podobně, jako to bylo například u kritiky do nebe vychvalované Romy režiséra Alfonse Cuarona, snímek vyšle nejdříve na filmový festival v New Yorku 27. září. Do běžné distribuce by se měl dostat někdy koncem roku. 

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...