Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Magor má studánku v Radlicích. Prý z ní pil

Kultura

  9:00
PRAHA - Půl roku po smrti básníka a náčelníka českého undergroundu, Ivana Martina Jirouse, byla po něm pojmenována studánka na kraji smíšeného lesíka na rozhraní Smíchova a Radlic. Magor ke studánce prý skutečně párkrát zašel a snad z ní i pil.

Dáša Vokatá s Magorovou bustou foto:  František Vlček, Lidové noviny

Akci připravila skupina Jirousových přátel, kteří za tím účelem založili i občanské sdružení. Díku tomu mohli požádat příslušné úřady o oficiální zapsání jména lokality, tedy studánky do katastrálního výměru. Po vyřízení formalit se skromný pramínek skutečně od včerejška jmenuje Magorova studánka.

Nachází se pár metrů od ulice Pod Kesnerkou, která šplhá vzhůru ke kopci zvanému Dívčí hrady. Jirous žil v posledních měsících svého života v domě svého přítele Petra Bohunovského v nedaleké ulici Na Neklance. Nastěhoval se tam poté, co opustil azyl v domě u smíchovského nádraží, jejž jeho majitel, Jirousův přítel a mecenáš, Karel Schwarzenberg, začal rekonstruovat. V domě Na Neklance se donedávna nalézala hospoda, jejíž sál kdysi používala skupina Plastic People jako zkušebnu. Hospoda, která byla oblíbeným místem veteránů undergroundu ještě donedávna, před rokem zanikla, rovněž z důvodu sanace domu. Ivan Martin Jirous v domě, na němž byla včera odhalena jeho busta, jejímž autorem je sochař Michal Blažek, zemřel 9. listopadu 2011.

U studánky proběhl včera slavnostní akt zasvěcení. Iniciátorka akce, Jana Hradílková připomněla básníkův vztah ke krajině a k jejím tajemstvím. Studánka podle jejího výkladu symbolizuje ženský princip, jenž byl v Jirousově duši velmi silně zastoupen, byť by to asi otevřeně nepřiznal. Magor hledal celý život oázy, řekla Hradílková, přičemž narážela na bezpočet hospod, v němž prožil značnou část života, i jmenovitě na výčep na Smíchovském nádraží, jež nese jméno Oáza. Podstatou oázy je, že z ní vytéká pramen. Jirous kromě toho, že z různých pramenů pil, byl též pramenem: pramenem radosti a poezie.

Akce se zúčastnily asi čtyři desítky Magorových přátel a známých. Zpívali a hráli Dáša Vokatá, Josef Bobeš Rössler a Josef Janíček z Plastic People. Model busty od Michala Blažka byl předveden již u studánky a sklidil mírný údiv, neboť Jirous má na ni rysy značně zbojnické. Dáša Vokatá pak sejmula klobouk z hlavy Františka Stárka zvaného Čuňas a se slovy teď je to teprve Magor ho položila na hlavu soše. Přihlížející souhlasili.

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...