Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Majáles uvede víc než 30 kapel, záplava kelímků se letos nekoná

Kultura

  22:54
PRAHA - Tradiční studentské oslavy Majáles v Praze letos opět doprovodí hudební festival Majáles Open Air. Pod širým nebem vystoupí v parku Stromovka mimo jiné skupiny Kryštof, Inekafe, Chinaski, Mig 21, Charlie Straight, Monkey Business, Mandrage, UDG nebo zpěvák Tomáš Klus.

Fanoušci pod pódiem foto: Jindřich Mynařík, Lidové noviny

V úterý od 12:00 vyjde majálesový průvod od rohu ulic Vodičkova a Jungmannova. Družiny kandidátů na krále majáles z jednotlivých pražských vysokých škol s alegorickými vozy nebo v převlecích zúčastní pochodu až k místu konání festivalu. Pro účastníky průvodu jsou připraveny soutěže o nejlepší masky.

Od půl druhé pak začne samotný hudební festival, který se letos koná na sedmi pódiích. Jedno z nich je speciálně přizpůsobeno světelné show kapely Kryštof. Součástí instalace jsou obří posuvné LED panely, zdvižná plošina, světelný park či velké molo, po kterém se hudebníci dostanou hluboko do publika. "Výběhy nám dovolují být v bezprostřední blízkosti s fanoušky, doslova mezi nimi a to je skvělý zážitek," uvádí za kapelu Richard Krajčo.

Po britském vzoru mohli studenti ve Stromovce uspořádat svatbu

Novinkou na festivalu jsou také zálohovatelné kelímky na nápoje z tvrdého plastu. Pořadatelé odhadují, že z festivalu tak vymizí tradiční záplava kelímků, kterými se musí návštěvníci večer často brodit.

Celkem na festivalu vystoupí přes dvacet kapel české hudební scény, ale také více než desítka kapel studentských. Návštěvníky čeká také internetová kavárna iDNES.cz či majálesové svatby před zraky diváků. Univerzitní zóna nabídne prezentaci studentských spolků pěti pražských univerzit i prezentaci zahraničních studentů, kteří si pro návštěvníky připravili cestu kolem světa.

V průběhu festivalu bude také zvolen král Majáles, kterému předá symbolický klíč od bran města primátor Bohuslav Svoboda. Letos se o titul uchází 5 kandidátů, ti změří své síly v klání na dvou největších pódiích za účasti hlavních moderátorů večera – Jana Krause a Jakuba Koháka.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...