Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Malba, nebo fotka? Damien Hirst v Rudolfinu dokonale klame

Kultura

  13:00
PRAHA - Galerie Rudolfinum představuje několik desítek děl 12 známých i méně známých umělců střední a mladší generace, kteří působí ve Velké Británii.

Dílo Damiena Hirsta na výstavě Beyond Reality v Galerii Rudolfinum foto: ČTK

Výstava Beyond Reality s podtitulem současná britská malba se podle pořadatelů pokouší odpovědět na otázky, co je obraz a co realita, je-li realitou obraz nebo je realitou to, co vidíme. Otevřena bude do 30. prosince.

Jedním z vystavujících umělců je i hvězdný Damien Hirst. Jeho realistická malba operačního sálu Surgical Procedure (Maia) podle Mileny Slavické, autorky idey výstavy, odpovídá tématům, které Hirst dlouhodobě zpracovává – nemoc, smrt, svět léků a medicínských instrumentů, tělesnost, fascinace mrtvým nebo zohaveným tělem.

Realistická hladkost i bizarní deformace

Dokonale přesné jsou i portréty Hynka Martince, českého malíře žijícího ve Velké Británii od roku 2006. Damiena Hirsta i Hynka Martince lze s Jasonem Brooksem, Benem Johnsonem, Keithem Tysonem, Marií Harnett a Jonathanem Wateridgem zařadit do skupiny, která ve svých dílech vychází z fotografie a jejich malby jsou výjimečně hladké a realistické.

Druhá skupina, do níž lze zahrnout Glenna Browna, Geda Quinna, Matthewa Weira a Jakea a Dinose Chapmanovy, obrací svůj ironický a sarkastický pohled na dějiny malířství. Vybírají si díla, která převádějí do bizarních barevných podob, případně deformací tvarů a podob.

Podle kurátora Petra Nedomy dává výstava možnost nahlédnout na způsoby uchopování reality platné v současné malbě a odpovídá i na to, odkud umělci čerpají své náměty i jaké jsou technologie malby. "Zahrnuti jsou umělci od slavných jmen až po méně známá, přičemž nejdůležitější nebylo představit hvězdy, ale představit ideu výstavy a určitý výsek britské scény, která v českém prostředí není příliš známa," říká Nedoma.

Autoři: ,