Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Malí čtenáři pomohou i autistům. Darují jim hračky

Kultura

  13:35
Možnost pomoci autistickým dětem nyní mají mladí čtenáři zapojení do projektu Čtení pomáhá. Svým padesátikorunovým kreditem mohou přispět na nákup hraček k zapůjčení do rodin s nejmenšími dětmi, u nichž se autismus projevil. Získají ale také vybavení pro domov Libčice, který provozuje APLA – Asociace pomáhající lidem s autismem.
Hlavně by děti měly být šťastné

Hlavně by děti měly být šťastné foto: Shutterstock

Na vyšetření do APLA přicházejí děti nejčastěji okolo třetího roku. Rodiče mívají pocit, že jsou v něčem jiní, že se nechovají jako ostatní děti. Ačkoli mohou mít v řadě věcí přehled mnohdy větší než dospělí – ví toho spoustu např. o vlajkách, autech, dinosaurech – nejsou schopny se samy obléct a vztekají se, pokud mají jít do školky jinou cestou, než na kterou jsou zvyklé. Některé děti nemluví nebo mluví jen velmi málo. Neumí si správně hrát a nedokážou vycházet s jinými dětmi. Tyto a další potíže mohou souviset s vážnou vrozenou poruchou – autismem.

Taková diagnóza bývá pro rodiče velmi bolestnou zprávou. Nastávají obavy, co s jejich dětmi nyní bude, do jaké míry budou moci být samostatné a mít spokojený život. Odpovědi na tyto a další otázky jim dávají odborníci v tzv. rané péči. Raná se jí říká proto, že je určena malým dětem a jedná se o začátek "sžití" se s autismem.

Úkolem poradců rané péče je nejen ukázat rodičům, že na to nejsou sami a podpořit je v těžké chvíli, ale i pomoci jim naučit jejich děti to, co se jiné kluci i holky učí zcela přirozeně, napodobováním starších sourozenců či kamarádů. Poradci své zkušenosti a znalosti postupů, jak děti s autismem rozvíjet, předávají rodičům. S dětmi pracují přímo v rodině, tedy tam, kde je dítě doma a cítí se bezpečně. Do rodin vozí řadu pomůcek a hraček, z nichž některé jsou velmi drahé a často není ve finančních možnostech rodin je koupit. Navíc dětem slouží jen na chvíli. V okamžiku, kdy úkol zvládnou, už pomůcku nepotřebují a poradce jim zapůjčí další, o stupeň náročnější. Pomocí nich se tyto děti rozvíjejí a poznávají svět svýma očima.

Právě tyto a další didaktické potřeby a hračky jsou předmětem sbírky zahrnuté do Čtení pomáhá. Z cílové částky devadesát tisíc korun bude také financováno vybavení pro domov Libčice. Děti a lidé s autismem dostanou např. houpačku, skluzavku, trampolínu, skákací míče a bude pro ně vybudován venkovní prostor pro aktivní odpočinek s bazénem.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!