Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Malíř a závodník Theodor Pištěk bude mít výstavu v Národní galerii

Kultura

  10:30
PRAHA - Národní galerie připravuje ve Veletržním paláci velkou retrospektivní výstavu díla malíře Theodora Pištěka.

Výstava Theodora Pištěka v Museu Kampa v roce 2007 foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Ve Veletržním paláci v Praze budou vedle obrazů a kreseb Theodora Pištěka vytaveny i čtyři velké prostorové instalace, vytvořené Pištěkem přímo pro daný prostor. Výstava s názvem Ecce Homo začne 26. září a potrvá do 6. ledna příštího roku. Naposledy Pištěkovu tvorbu ve větším měřítku připomněla výstava v Museu Kampa před pěti lety.

"Celou svou tvorbou i životem se (Pištěk) vymyká téměř vším, čím by měl malíř podle zdejších měřítek být. Jeho postavení na české umělecké scéně je stále tak trochu zvláštní," uvedl autor výstavy Martin Dostál.

Malíř, filmový výtvarník a závodník

Výtvarník Theodor Pištěk

Theodor Pištěk se narodil 25. října 1932 v Praze, na výtvarnou scénu vstoupil koncem 50. let po ukončení studií na Akademii výtvarných umění. Působil také jako filmový výtvarník. S režisérem Františkem Vláčilem spolupracoval na filmech Údolí včel či Markéta Lazarová. Později získal filmového Oscara za vytvoření kostýmů k filmu Amadeus režiséra Miloše Formana. Vedle toho byl Pištěk také československým reprezentantem v automobilových závodech, krásná auta a motorky miluje dodnes.

Expozice, kterou připravili Martin Dostál a Helena Musilová, představí všechny důležité etapy Pištěkova díla. Vedle legendárních fotorealistických obrazů budou vystaveny i abstrahující objekty ze 60. let, různě řezané a deformované části motorů a chladičů nebo kresby z cyklu Kde budu žít příště. Zastřešujícím tématem výstavy je člověk a civilizace.

Expozice je součástí dlouhodobého projektu Sbírky moderního a současného umění, který představuje autory narozené ve 30. letech minulého století. Do budoucna bude uvedena retrospektiva například Huga Demartiniho nebo Jana Kotíka.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!