Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Málo známé strojopisy a drobné práce. Alena Kučerová bude vystavovat v Praze

Kultura

  16:30
PRAHA - Ve středu 11. října proběhne v knihkupectví K-A-V-K-A na Starém městě v Praze vernisáž výstavy Aleny Kučerové, významné české grafičky a umělkyně. K vidění budou díla z nepříliš známého a krátkého období lettrismu, drobné práce a grafika 60. let.

Alena Kučerová - portrét. foto: Knihkupectví K-A-V-K-A a Galerie Pecka

Alena Kučerová se narodila v roce 1935 v Praze. Studovala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze v ateliéru profesora Antonína Strnadela. Kvůli své rodině, která byla minulým režimem vězněna, studium po politických prověrkách ukončila předčasně, diplom ale získala. Byla součástí umělecké skupiny UB12, její tvorba ale nemohla být vystavována. Její práce přesto byla známá v zahraničí, kam svá díla z Československa posílala, a kde také získala mnoho cen.

Z výstavy Aleny Kučerové.
Z výstavy Aleny Kučerové.

V umění je pravda. Pasta Oner na výstavě odráží nepříjemnou realitu

Mezi její nejznámější díla patří obrazy tvořené perforací bodů do povrchu, ze kterých vznikají abstraktní vzory, krajiny i portréty. Obrazy vznikaly zejména na povrchu plechu, který byl pro Kučerovou dostupnější než grafické a tiskařské náčiní. Díky této technice se Kučerová věnovala i kolážím ze dřeva, hřebíků a plechu, kterými rámovala samotné perforované obrazy. V dalších polohách své tvorby se například obracela ke geometrii, popřípadě se věnovala zkoumání možnosti automatismu v grafice. Její tvorba je stylově, technicky i materiálově velmi pestrá, témata děl Aleny Kučerové jsou ale osobní a harmonické.

Knihkupectví K-A-V-K-A se spojilo s galerií Pecka, která umění Aleny Kučerové dlouhodobě propaguje. Po několika retrospektivách této výtvarnice se v knihkupectví vystaví méně známá díla, zejména z období letrismu. Ty doprovodí několik návrhů na knižní obálky, zpracovaných autorkou, a další drobné práce ze 60. let.

Pozvánka na vernisáž Aleny Kučerové.

Autor: