Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Mamma Mia!, to byl muzikál

Kultura

  14:00
PRAHA - Zaplněná pražská O2 arena včera tleskala prvnímu ze šesti představení slavného muzikálu Mamma Mia!, který se po třech letech vrátil do Prahy. Romantická komedie s písněmi švédské popové skupiny ABBA se na stejném místě s velkým úspěchem hrála v letech 2007 a 2009. Publikum složené ze zástupců všech generací odměnilo na konci představení originální obsazení z londýnského West Endu potleskem vestoje.

Slavný muzikál Mamma Mia! v Praze foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

"Dobrý večer, tak si dáme ještě jednu písničku," řekla půvabnou češtinou při přídavcích jedna z hereček a company spustila hit Waterloo, který nebyl součástí představení.

Muzikál se odehrál na jednoduché scéně, které vévodila řecká taverna. Děj byl postaven na písních jako Money Money Money, Dancing Queen, Super Truper, I Have A Dream či Knowing Me, Knowing You. Diváci měli možnost sledovat překlad dialogů z muzikálu na titulkovacích zařízeních. Další představení se uskuteční v pátek v 19:30, v sobotu a v neděli ve 14:30 a 19:30.

Muzikál Mamma Mia! měl premiéru v roce 1999 v Londýně; od té doby vydělal téměř dvě miliardy dolarů a zhlédlo jej přes 45 milionů diváků. Velký úspěch má také jeho filmová adaptace z roku 2008, v níž v hlavních rolích hrají i zpívají Pierce Brosnan i hollywoodská hvězda Meryl Streepová. Soundtrack k filmu se několik měsíců držel mezi pěti nejprodávanějšími nahrávkami v České republice.

Úspěšný muzikál mimo jiné drží světový rekord v počtu představení nazkoušených různými divadelními soubory. V současné době vystupuje po celém světě deset různých produkcí muzikálu. Byl z angličtiny přeložen do osmi jazyků - japonštiny, korejštiny, vlámštiny, holandštiny, němčiny, španělštiny, švédštiny a ruštiny.

Slavný muzikál Mamma Mia! v Praze

Autorka libreta Catherine Johnsonová děj muzikálu pojala jako generační střet matky Donny s dcerou Sofií. Obě žijí na jednom z řeckých ostrovů.

Před Sofiinou svatbou přijde za matkou trojice jejích bývalých milenců, avšak ta nechce za žádnou cenu odhalit, který z nich je skutečným otcem její dcery.

Mužská polovina čtveřice ABBA Benny Andersson a Björn Ulvaeus napsala po jejím rozpadu dva autorské muzikály Šachy a Přistěhovalci, daleko větší úspěch však sklízí dílo Mamma Mia! sestavené z jejich starých hitů. Při švédské premiéře v roce 2005 se na veřejnosti sešla ABBA v kompletním složení - poprvé po 20 letech.

Skupina ABBA vznikla v roce 1971 ve Stockholmu. Její název vznikl složením prvních iniciál z křestních jmen všech čtyř protagonistů, kterými byli Agnetha Fältskogová, Björn Ulvaeus, Benny Andersson a Anni-Frid Lyngstadová. Konec jejich spolupráce v roce 1983 předznamenaly hádky, rozvody i neshody kvůli tvorbě a penězům. ABBA v té době vydělávala víc peněz než průmyslový koncern Saab. Čtveřice opakovaně tvrdí, že už nikdy společně nevystoupí, a odmítla za svůj comeback jednu miliardu dolarů.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!