Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Marianne a devět životů

Kultura

  9:22
PRAHA - Do Česka přijíždí zpěvačka a herečka Marianne Faithfull (60). Bude jedním z hostů dnes začínajícího festivalu Colours of Ostrava.

Na 60. léta už se mě neptejte. Současnost v písních Marianne Faithfull je stejně tak zajímavá jako léta s Mickem Jaggerem. foto: Lidové noviny

Z „blonďatého anděla“ revolučních 60. let, jenž okouzlil členy Rolling Stones a byl milenkou Micka Jaggera, se v další dekádě stala feťačka těžce zápasící s kocovinou po nekonečném večírku.

Začíná festival Colours of Ostrava

Hlavními položkami šestého ročníku jsou kromě Marianne Faithfull například francouzští Gipsy Kings, král balkánské dechovky Goran Bregovic, švédská kytarovka Mando Diao, elektroničtí Coldcut, zakladatelé značky Ninja Tune, basista Richard Bona z Kamerunu či křehké dívčí duo CocoRosie. Z domácích na Colours zavítají například Kryštof, Gipsy.cz, Tatabojs, Marie Rottrová, Dan Bárta či Divokej Bill. Denní vstupenky stojí na místě 300-490 Kč.

Jedna z Dylanových múz, herečka zářící ve filmech a Shakespearových hrách na předních scénách, výtečná interpretka písní Kurta Weila nebo Toma Waitse a ikona obdivovaná dnešními mladými tvůrci od Becka po Damona Albarna se narodila se stříbrnou lžičkou v ústech. Chybělo málo, aby zemřela jako odepsaná troska.

Žena, již podle jejích vlastních slov matka vychovávala podobně jako jednu ze svých koček, má nejspíš stejně tuhý kořínek jako zmíněné domácí šelmy - její eskapády vydají na příslovečných devět životů. Návštěvníky jejího vystoupení, které je v Ostravě nachystáno na neděli ve 22 hodin, ovšem čeká to nejdůležitější - hluboký, podmanivý hlas, drsný a hladivý zároveň. Výběr skladeb dokumentujících životní dráhu plnou zvratů.

Zhýralá matka hudební scény
Po matce pochází Marianne Faithfull z urozeného rodu Sacher-Masochů. Po matčině příbuzném Leopoldovi, autorovi kdysi pobuřujícího románu Venus In Furs, nese jméno známá úchylka. Stejně barvitá je historie jejího otce, majora britské armády, jenž vyrostl v rodině sexuologa, autora vynálezu přístroje proti frigiditě.

Coby dospívající studentku církevní školy ji přitahoval „swingující“ Londýn, jazzové kluby a kavárny, kde začínala jako folková zpěvačka Dylanových písní. Osudové však bylo její setkání s Andrewem Oldhamem, manažerem Rolling Stones, v roce 1963. Jagger s Richardsem pro ni napsali písničku As Tears Go By, první z řady hitů.

Dodnes propíraný vztah s Mickem Jaggerem jí přinese přezdívku Sister Morphine, podle stejnojmenné písničky, její přítomnost po Jaggerově boku dokládají také stoneovské skladby Wild Horses nebo Let's Spend The Night Together. Nešťastný vztah končí potratem a drogovou závislostí, s níž bude bojovat dalších dvacet let.

Prvním ze slavných návratů bylo album Broken English (1979), přijaté nadšeně tehdejšími punkery, kteří jinak měli pro zašlou slávu 60. let jen výsměch. S dalším, v podobě šansonu, pak zpěvačce bojující s heroinem, pomohl Tom Waits na desce Strange Weather (1987).

Výtečný příspěvek na albu Lost In The Stars (1985) v podobě Weilovy písničky Ballad of the Soldier's Wife ji uvedl jako zralou interpretku meziválečného kabaretu, později natočila celé album Weilových a Brechtových písní (Seven Deadly Sins, 1998), hostovala v provedení pinkfloydovské Zdi ve znovusjednoceném Berlíně (1990). Psal pro ni filmový skladatel Angelo Badalamenti, k nahrávání ji zvaly tak rozdílné kapely jako Metallica a Chieftains.

Na přelomu tisíciletí již je zřejmé, že je Marianne Faithfull jedním z největších originálů současné hudební scény, která svou kdysi zhýralou matku „pozná po hlase“ -poklonu jí vystřihnou Beck, Billy Corgan ze Smashing Pumpkins, Damon Albar z Blur nebo Jarvis Cocker s kapelou Pulp - ti se podíleli na desce Kissin' Time (2002). Dalšími fanoušky jejího hlasu jsou dlouho rozkmotření Nick Cave a PJ Harvey, kteří pro ni napsali desku Before The Poison (2005), aniž by při tom prohodili jediné slovo. V Ostravě Marianne Faithfull doprovodí její tříčlenná kapela.

Autor: