Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Mark Knopfler přiveze v květnu do Prahy své nové album

Kultura

  16:00
PRAHA - Kytarista a zpěvák se do české metropole vrátí po třech letech, v O2 areně představí své osmé album Privateering.

Mark Knopfler na snímku z roku 2008 foto: archiv LN - Pavel Wellner

Mark Knopfler přijede do České republiky již Knopfler popáté, tři roky od svého posledního vystoupení v O2 areně. "Nové album Privateering vychází 3. září a Knopfler jej se svou kapelou podpoří na sérii koncertů od dubna do července 2013," uvedl za pořádající společnost Live Nation Petr Novák.

Čím jsem starší, tím víc chci psát

Studiová nahrávka Privateering obsahuje dvacet skladeb a je to vůbec první dvojalbum v pětatřicetileté Knopflerově sólové kariéře. "Čím jsem starší, tím víc chci psát. Celý proces si užívám víc než kdy jindy, psaní, nahrávání i živé hraní. Baví mě všechno," sdělil Knopfler.

Sólová dráha Marka Knopflera

Uznávaný kytarista vydal své první sólové album Golden Heart v roce 1996. Celkem zatím vydal u společnosti Universal sedm titulů: Golden Heart (1996), Sailing To Philadelphia (2000), The Ragpickers Dream (2002), Shangri-La (2004), All The Road Running (2006), Kill To Get Crimson (2007) a Get Lucky (2009). Na podporu všech zmíněných alb intenzivně vystupoval po celé Evropě i USA.

Kromě materiálu z nového alba se fanoušci od Knopflera a jeho osmičlenné kapely dočkají i starších hitů. "Naše staré skladby se pro mnohé staly v podstatě ukazateli na cestě životem. Budu samozřejmě hrát tyhle věci občas jinak, abych je udržel naživu a aby pro mě byly smysluplné a nepůsobily jako kabaret. Jsou však skladby, které když nezahrajete v jejich původní verzi, tak pro hodně lidí svět přestane být tím, čím býval. Zkrátka rád hraju staré písně, které jsem složil, a lidé je rádi slyší," sdělil Knopfler.

Během své hudební kariéry Knopfler prodal více než 120 milionů alb, a to jak sólově, tak s kapelou Dire Straits, jejíž poslední koncert se uskutečnil před dvaceti lety. Několikanásobný držitel ceny Grammy v Dire Straits spojil své ironické texty s osobitou technikou hry na kytaru, a vytvořil tak hity jako Money For Nothing, Sultans Of Swing, Romeo and Juliet nebo Walk Of Life. Produkoval nahrávky Boba Dylana a Randy Newmana, je také autorem několika soundtracků.

Autoři: ,