Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Marquezovy 'Coury' sbírají v Mexiku žaloby kvůli snaze o zfilmování

Kultura

  9:46
MEXIKO - S odporem a soudní žalobou se v Mexiku setkala snaha zfilmovat zatím poslední román kolumbijského spisovatele a nositele Nobelovy ceny za literaturu Gabriela Garcíi Márqueze. Skupina bojující proti prostituci se snaží zablokovat produkci filmu a tvrdí, že snímek bude podporovat dětskou prostituci.

Gabriel Garcia Marquez foto: Reprofoto

Román Na paměť mým smutným courám (Memoria de mis putas tristes) vydaný v roce 2004 (česky vyšel o rok později), vypráví příběh muže, který si k 90. narozeninám dá jako dárek noc "divoké lásky s dospívající pannou". Žalobu k úřadu mexického generálního prokurátora podalo Regionální sdružení proti obchodu se ženami a dívkami v Latinské Americe a Karibské oblasti. Žaloba nezmiňuje konkrétně Márqueze, ale "kohokoli, kdo je odpovědný za činy, které mohou naplnit skutkovou podstatu trestného činu přehlížení dětské prostituce".

Ředitelka sdružení Teresa Ulloaová agentuře AP řekla, že filmová adaptace románu bude propagací pedofilie a zároveň bude přístupnější širšímu publiku. "V knižní podobě není přístupná nejohroženějším lidem ve společnosti," uvedla. "Jakmile ji zfilmují, dostane se do kin a později nepochybně i do televize," dodala. Úřad mexického generálního prokurátora zatím žalobu nijak nekomentoval.

Spolurežisér a producent filmu Ricardo del Río označil v úterním rozhovoru pro mexický list Reforma tvrzení obsažené v žalobě za nepřesné a nespravedlivé. "Cenzurují film ještě předtím, než byl natočen, aniž znají scénář nebo režijní představu," řekl.

Chceme jen, aby se ten film netočil
Natáčení podle něj mělo začít už během října, ale bylo zatím odloženo, protože vládní představitelé mexického státu Puebla se rozhodli kvůli podané žalobě stáhnout svou finanční podporu filmu. Vláda státu Puebla v úterý potvrdila, že se na financování snímku, jehož rozpočet je osm milionů amerických dolarů, podílet nebude.

Del Río uvedl, že hlavní ženskou roli měla hrát jednadvacetiletá herečka Ana de Armas a její věk neměl být ve filmu nijak probírán. "Oni jednoduše zabili naši adaptaci. Zasadili nám smrtící ránu, protože bez finančních zdrojů filmovat nemůžeme," dodal del Río. Podle Ulloaové bylo cílem její organizace právě zastavit natáčení. "Nechceme, aby zavřeli Márqueze do vězení," říká. "Chceme jen, aby se ten film netočil." Peníze na natáčení slíbily i vlády Dánska a Španělska, dodala Ulloaová. Sdružení jim nyní hodlá poslat dopis s žádostí, aby finanční podporu stáhly.

Gabriel José García Márquez se narodil v roce 1927 a první velký literární úspěch mu v roce 1967 přinesl román Sto roků samoty. V roce 1982 obdržel Nobelovu cenu za literaturu. Román Na paměť mým smutným courám je jeho zatím posledním dílem a když vyšel v Mexiku, označili ho vydavatelé přídomkem "óda na život".

Autor: