Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Matrix se zrodil z čisté nenávisti ke kapitalismu a utlačování, prohlásila Lilly Wachowská

Kultura

  18:00
LOS ANGELES - Ideální film pro protestující v Americe? V rozhovru pro magazín The Hollywood Reporter filmařka Lilly Wachowská prozradila, že kultovní trilogie Matrix vznikla hlavně díky podobné frustraci způsobené její potlačovanou transsexualitou.

Matrix. Hlavní role ve filmu ztvárnili (zleva) Carrie-Anne Mossová, Keanu Reeves a Laurence Fishburne. foto: Reprofoto

Matrix se zrodil z velkého množství zloby a nenávisti. Byla to nenávist proti kapitalismu, strukturám společnosti a formám utlačování. Ta bublající nenávist uvnitř mě byla mým vlastním omezením, kvůli kterému jsem si nebyla schopná přiznat svou skutečnou sexuální orientaci,“ popsala Lilly v rozhovoru. 

Matrix. K hlavním rolím ve filmu se vrátí Keanu Reeves a Carrie-Anne Mossová.
Matrix. Hlavní role ve filmu ztvárnili (zleva) Laurence Fishburne, Keanu Reeves...

Wachowská také dodala, že od té doby, co přiznala svou transsexualitu, jí fanoušci Matrixu pomohli. Zároveň jí děkovali, že jim trilogie zase pomohla s nějakým jejich problémem. „Jsem ráda, že jsem to pro lidi mohla udělat,“ prohlásila Wachowská. 

Lilly Wachowská se narodila jako Andrew Paul Wachowský. Od roku 2016 má definitivně změněné pohlaví na ženu. Její sestra Lana Wachowská (narozená jako Laurence Wachowský) si změnila pohlaví již v roce 2007, ačkoliv poprvé je pod svým novým jménem uvedená až v titulcích k filmu Atlas mraků z roku 2012. 

Jasným příkladem postavy měnící pohlaví byla v Matrixu Switch (Belinda McCloryová). V původním scénáři měla mít postava dvojí pohlaví - jedno v Matrixu a jiné mimo něj. Studiu Warner Bros. se ale tento nápad nezamlouval a Switch dostala jen ženské pohlaví. 

Fenomén matrix

Lidstvo žije v simulované realitě. Nikdo netuší, že existuje skutečný svět, kde jsou těla lidí využívána pro energii. Počítačový programátor Neo (Keanu Reeves) se pomalu dozvídá pravdu, až se z něj stane jediná naděje lidstva na přežití. Ve snímku Matrix z roku 1999 hrálí ještě třeba Lawrence Fishbourne, Carrie-Ann Mossová a Hugo Weawing. Kultovní první díl (snímek navíc vyhrál čtyři Oscary) se dočkal ještě dvou pokračování - Matrix Reloaded a Matrix Revolution, které oba vyšly v roce 2003.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.