Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Mel Gibson ‚dokokrhal‘. Narážky na Židy a gaye byly moc, přišel kvůli nim o první roli

Kultura

  12:30
LOS ANGELES - Producenti chystaného animovaného filmu Slepičí úlet 2 (Chicken Run 2) oznámili, že Mel Gibson nebude namlouvat hlavní postavu. Producenti reagují na čerstvá obvinění herečky Winony Ryderové, která Gibsona viní z rasistických a sexistických poznámek.

Mel Gibson uvedl na benátském festivalu mimo soutěž svůj nový film Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny foto: Reuters

Herec a režisér Mel Gibson v úspěšné animované komedii Slepičí úlet z roku 2000 namlouval kohouta Rockyho, jednu z hlavních postav. Chystané pokračování by se mělo točit okolo vztahu Rockyho a slepice Ginger, který sice začal již v prvním díle, ale oblíbený kohout bude v pokračování kokrhat jiným hlasem. 

Režisér a herec Mel Gibson arrives přijel na pláž Lido prezentovat svůj film.
Mel Gibson ve filmu Statečné srdce

Snímek byl oznámen před několika dny, zrovna ve chvíli, když se médii a sociálními sítěmi šířilo vyjádření herečky Winony Ryderové z týdeníku The Sunday Times. Tvůrci z animátorského studia Aardman a společnost Netflix webu The Wrap potvrdili, že Gibson k natáčení druhého dílu přizván nebyl. 

Výrok za hranou

„Pak se rozhovor stočil na židovskou víru a on prohlásil: ‚Ty ale nejsi z těch, co se vyhýbají pecím, ne?‘,“ prohlásila v Sunday Times mimo jiné Ryderová, která má židovského otce a sama se za Židovku považuje, ačkoliv ne praktikující. Připomněla i to, že si Gibson dělal srandu z jejího homosexuálního kamaráda. 

Herečka si na stejné poznámky stěžovala již v roce 2010, ale nyní je znovu připomněla ve světle hnutí Black Lives Matter (Na životech černých záleží), jež bojuje za toleranci pro rasové a sexuální menšiny. 

K nařčením se nyní vyjádřil prostřednictvím svého agenta i Gibson: „To 100% není pravda. Ryderová o tom lhala před deseti lety, lže o tom i dnes.“ 

Takže teď dostanu AIDS? utahoval si údajně Mel Gibson z gaye. Pak měl přidat i narážku na spalování mrtvých Židů

Připomeňme, že Gibson se svými kontroverzními názory netají a postaral se hned o několik skandálů. Tím diskutabilně největším bylo, když byl v roce 2006 zachycen na záznam ve slovní přestřelce s dopravním policistou. „Židé můžou za všechny války na světě,“ prohlásil herec zřetelně v záplavě jiných nadávek.

Slepice v běhu

Snímkem Slepičí úlet 2 je velmi očekávaným projektem. Bristolské studio Aardman proslavila animace z plastelíny, takzvaná claymation. Z jejich dílny vznikly oblíbené postavy jako ovečka Shaun nebo dvojice Wallace s Gromitem. První Slepičí úlet byl před dvaceti lety ohromným hitem. Kromě toho, že se ve své době stal nejvýdělečnějším animovaným filmem historie, si odnes i nominaci na Zlatý glóbus nebo cenu BAFTA. 

Natáčení druhého dílu započne nejspíš až příští rok. Natočí ho režisér Sam Fell (Norman a duchové, Spláchnutej). 

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...